0 kommentarer

Grænsen af Don Winslow

af d. 20. juli 2020
Info
 
Sideantal

784

Udgivet

2019

ISBN

978 87 7191 615 7

Originaltitel

The Border - oversat af Mikkel Damkjær Paaske

Udgave

1. udgave

 

“Grænsen” er en af den slags bøger, du ikke kan læse uden at blive berørt. Bogen bygger på mere end 20 års research og baserer sig for en stor dels vedkommende på virkelige hændelser.

Handlingen foregår på begge sider af den fysiske grænse mellem USA og Mexico – og den moralske grænse, som den 45. amerikanske præsident, hans familie og kumpaner konstant overskrider.

I Mexico møder vi flere af de berygtede narkokarteller bag kulisserne. Det er et fascinerende og kvalmende indblik i en verden af ubegribelig rigdom – og ubegribelig menneskeforagt. Tusinder af uskyldige mennesker myrdes hvert år på bestialsk vis, for at narkobaronerne kan leve livet med kæmpe ejendomme, myriader af ansatte og private hære.

Gruen er umådelig. Kartellernes fjender kan få ansigtet skåret af, mens de stadig lever og holdes i live i dagevis for at forårsage maksimal smerte. Ansigtet? Det sys på en fodbold, så ungerne har noget sjovt at sparke til.

Bogens hovedperson er den amerikanske narkostrisser Art Keller. Han bliver chef for DEA, det magtfulde narkopoliti, men kæmper op ad bakke, for behovet for hårde stoffer i USA er fuldkommen umætteligt.

Problemet bliver kun værre af, da ejendomsmagnaten og realitystjernen John Dennison bliver præsident og vil skabe en fysisk mur mellem USA og Mexico – for at forhindre indvandring, men bestemt ikke for at bremse narko- og pengestrømmene, som USAs økonomi er dybt afhængig af.

“Manden er fascist, hans ideer er fascistiske,” skriver Winslow et sted. Gæt, hvem Dennison er i virkelighedens verden… Videre skriver han: “Dennisons svigersøn sidder i narkopenge til op over halsen” og redegør herefter for, hvordan et amerikansk ejendomsimperium finansieres.

Trump er næppe Winslows største fan. Det er den mexicanske narkoboss Joaquin ‘El Chapo’ Guzman næppe heller, for store dele af hans liv ligger til grund for bogens Adán Barrera, et ualmindeligt dumt svin.

Heldigvis er det ikke blodtørstige gangstere og idiotiske politikere det hele. Vi får også historien om Nico, en forsømt lille fyr fra lossepladsen i Guatemala City, som mod alle odds kommer over den magiske grænse til det forjættede land – en rigtig tåreperser, men med den sjoveste pisse- og gokkekonkurrence for små knægte indlagt.

Vi hører også om narkomanen Jaqui, som giver blowjobs til 10 dollar for at finansiere sit misbrug. Hun er en intelligent pige, men synes bare, livet i en behagelig heroinrus er meget bedre end den usminkede virkelighed. Og når man hører, hvordan det er at leve på bunden af samfundet i verdens mægtigste land, er man tæt på at forstå hende.

Som altid med den illusionsløse, hårdkogte Don Winslow bliver læsningen én lang aha-oplevelse. Oven i købet en underholdende én af slagsen.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter