0 kommentarer

Ftatateetah: De samlede udgivelser fra Æsels Forlag af Jesper Deleuran og John Pedersen

af d. 10. maj 2016
Info
 
Sideantal

250

Udgivet

2013

ISBN

87-91611-08-3

Udgave

2. Samlede udgave

 

Simpelthen en herlig udgivelse fra Forlaget Forlæns, som vi kan takke Ulrik Hansen for. Han har samlet de fire hæfter fra det gamle Æsels Forlag i en flot indbunden udgave, der tilmed indeholder en ikke færdig tegnet historie, skitser, baggrundsmateriale og et fint indlæg af Jesper Deleruan. Han fandt sammen med John Pedersen inspiration fra de gamle Underground tegneserier fra USA af bl.a. Robert Crump og Gilbert Shelton (Flip-kompa’niet, Harold Hedd osv.). Crump og hans kone skiftedes til at tegne i samme historie, og det samme gjorde Deleruan og Pedersen i ‘Onkel Ftata & Fætter Teetah’ serierne, der startede med ‘Pedroismens opståen’. Det er en total gak gak historie, hvor de to venner begiver sig ud på et eventyr, der fører dem til grisen Pedro. Forinden har de dog været omkring en spåkvinde og en hestepension, og gravede sig i øvrigt også ned til kineserne. Som Deleuran selv skriver i baggrundsmaterialet: “…,det meste af historierne er fantasier, der har cannabis som brændstof”. Det skinner ret klart frem i denne historie.

‘Ridderen af Purpurbåndet’ var nærmest et bestillingsarbejde fra Christiania, hvor bladet blev trykt. Historien handler om Orla Møller, der gerne så Christiania ryddet af vejen, og den samfundssatiriske historie er da også ganske sjov. Humoren ligger oftest i små sjove ordspil alle historierne igennem, som f.eks. manden der står og måler Erhard Jacobsen med en Geigertæller og udtaler: “Hold op hvor er han radioaktiv!”

Rigtig sjovt bliver det igen i ‘Onkel Ftata og Fætter Teetah holder weekend’, hvor også tegningerne begynder at blive bedre og mere detaljeret. Fætter Teetah er blevet borgerlig, klipper hæk og går i kirke, så Onkel Ftata må have ham på nedtrapning. De møder drengen Weekend hvis forældre hed lørdag og søndag (senere læser han Robinson Crusoe, hvor inspirationen må være kommet fra).

‘De forsvundne Ynner’ er samlingens bedste. Både historie og tegninger er super. Det fører vores helte ind i en anden verden, senere ud i fremtiden og tilbage til Juratiden, alt sammen for at finde et par forsvundne underbukser.

Til slut får vi den unavngivne og ikke færdiggjorte historie, hvor de to kumpaner stikker Weekend til politiet, men får samvittighedskvaler og flyver til syden for at finde ham igen. Den giver også et fint indblik i, hvordan serien er blevet til.

En rigtig sjov og underholdende samling tegneserier, som jeg aldrig har set før, selvom der er brugt mange timer på biblioteket, hvor Underground serierne blev læst. Det er herligt at se som især tegnefærdighederne gradvist bliver bedre, og historierne får også mere struktur og indhold. De må have haft det rigtig sjovt, da de to venner samarbejdede! God læselyst, hvis i ellers finder ud af, fra hvilken forside i skal begynde………

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter