0 kommentarer

I statens tjeneste af Palle Juul-Jensen

af d. 16. januar 2013
Info
 
Sideantal

166

Udgivet

1996

ISBN

87-7739-301-5

 

Det var smart markedsføring, da forlaget Hovedland i 1996 sendte en pressemeddelelse på gaden med nogle af de ord, som danske journalister indtil da ikke havde turdet sige og skrive.

“Aids-politikken synes at være betinget af de to ministres seksuelle observans”, hed det om den daværende sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen og den tidligere, Torben Lund, i foromtalen til bogen.
Og så står sætningen slet ikke at læse i Palle Juul-Jensens erindringer “I statens tjeneste”! Derimod hedder det kun, at de to seneste har “givet foreningen (Landsforeningen Bøsser og Lesbiske, red.) en overordentlig positiv særbehandling”.

I det første ligger en strafbar krænkelse af privatlivets fred. I det sidste allerhøjst en beskyldning om embedsmisbrug.
Skærer man gennem det flimmer, der var om bogen, ser man Palle Juul-Jensen opstille et interessant skisma i sit sundhedspolitiske efterskrift.
På den ene side forlanger vi som vælgere netop, at politikerne skal lytte til eksperterne (hvad de så ikke har gjort i fastlæggelsen af den danske aids-politik, hvis man skal tro Palle Juul-Jensen).

På den anden side ville vi protestere, hvis det var embedsmændene, der havde det sidste ord at skulle have sagt. Bogen afslører det spændingsfelt, der er mellem sundhedspolitikken og det sundhedsfaglige.

Med breve og interne kommentarer kommer Palle Juul-Jensen ind på sager, der verserede i de danske medier i 1990erne: Lægeuddannelsen, prioriteringen i sundhedssektoren og omvæltningerne i psykiatrien for at nævne nogle få.

Man sidder desværre som lægmand med en masse postulater, som er svære at kontrollere. Det eneste læseren med 100 procent sikkerhed ved efter sidste side er, at forfatteren må have været overordentlig vanskelig at arbejde sammen med.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter