0 kommentarer

Fribryderen af John Kenn Mortensen

af d. 8. februar 2020
Info
 
Sideantal

72

Udgivet

2019

ISBN

978-87-7176-007-1

Udgave

1.udgave

 

Det er lørdag morgen og jeg vågnede 5.47 efter et sjældent mareridt. Jeg jagtede en farlig slange, fik den dræbt men på filmisk måde overlevede den naturligvis og optog jagten på mig. Den kunne pludselig tale og havde et menneskehoved. Det var på det tidspunkt at Freuds alarmsystem vækkede mig.

Men hvorfor har jeg pludselig mareridt? Er det fordi jeg har genoptaget min læsning af Lovecrafts samlede værker, eller måske fordi jeg har været forbi John Kenn Mortensens Instagramprofil og kigge på monstre?

Jeg så ham for nylig i Troldspejlet, hvor de også præsenterede hans tegneserie, Fribryderen. Her fortalte ham om barndommens mareridt og monstre, og vi så flere eksempler på hans ekstremt flotte monstertegninger. Selv sad han stille i sit pæne tøj og fortalte om rædslerne, selvom jeg ud fra hans tegninger havde forestillet mig, at han kun gik klædt i sort med hættetrøje og sorte tatoveringer i ansigtet.

Fribryderen er historien om Forhammer, en kæmpe i fribryderringen der er uovervindelig, efter han har lavet en grum aftale for at redde sin lille datter. Han må helt bogstaveligt talt igennem helvede for at kæmpe en sidste kamp, inden sandheden går op for ham.

Fribryderen er naturligvis John Kenn Mortensens helt personlige fortolkning af Faustmyten, og det er en fortolkning man sent vil glemme. Hans sort hvide tegninger står knivskarpt, er ind i mellem groteske og til tider sjove, men først og fremmest er de virkelig flotte. Med en fin blanding af gru og humor følger vi Forhammer mod hans karrieres ende i hvad der ligner et uendeligt mareridt. Et par hængte stakler kommenterer Forhammers sidste kamp i en boksering, hvor fire andre stakler står spiddet i hver deres hjørne, og deres tarme udgør ringens torve. Så er tonen ligesom lagt.

Det er et sjældent set hypnotisk flot værk, som jeg nærmest betragter som et kunstværk. Det er svært at slippe de smukke illustrationer. Selv vandet virker truende, ligesom det væld af monstre og djævle der optræder i historien. Enhver horror fan bør have det stående på hylden.

Det er stadig lørdag morgen, heldigvis er der lang tid til sengetid, så jeg kan få læst noget helt andet inden da, og forhåbentligt undgå flere mareridt….måske.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter