0 kommentarer

Fornuft og Følelse af Jane Austen

af d. 24. april 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

310

Udgivet

1974

ISBN

87-7215-516-7

Originaltitel

Sense and sensibility

 

Jane Austen var en dejlig forfatterinde. Der er en ro i hendes bøger, de er hyggelige, en smule forudsigelige, og så alligevel med små twists af og til. I denne møder man smukke, blomstrende kvinder og galante, unge mænd. På overfladen, ja. Men tingene er ikke altid som de ser ud til – Dykker man dybere ned opdages ofte triste karaktertræk, man hellere var foruden.

Da Mrs. Dashwood bliver til enkefru Dashwood tager livet en drejning. Økonomien er ikke længere så god som ønsket, og der er brug for ændringer i livsstilen, hvis det hele skal gå godt. Døtrenes halvbror, der burde have forsørget dem efter aftale med faderen, ender med kun sølle at give økonomisk støtte.
Hendes to ældste døtre takler dette skift i tilværelsen på to forskellige måder. Elinor, den ældste datter, er udadtil styret af sin fornuft, hun viser ikke sin sorg. Som titlen antyder findes hendes modsætning også i bogen; i lillesøsteren Marianne, der derimod ikke kan lægge bånd på sine følelser – Og hvorfor skulle man også det? Hun er generelt livlig og åbenhjertet, og skjuler intet for omverdenen. Begge kvinder kurtiseres af unge mænd, og deres forskelligheder ses tydeligt i måden de takler det på.

Ikke helt på højde med ”Stolthed og fordom”, som jo er fantastisk, men med samme værdier, samme stemning. Den er rigtig hyggelig læsning, og temaet om den svære kærlighed bliver jo aldrig uaktuelt. Desuden er den godt skrevet, og selvom man til tider kan have svært ved at finde rundt i nogle af de mange navne, er det let læsning.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter