0 kommentarer

Forbindelser af J. Courtney Sullivan

af d. 13. december 2019
Info
 
Sideantal

407

Udgivet

2013

ISBN

978 87 7129 223 7

Originaltitel

Engagements - oversat af Bente Kastberg

Udgave

1. udgave

 

“A Diamond Is Forever”

Tænk lige over sandhedsværdien i dét reklameslogan… Når først den ædle sten er hentet op af jorden (ofte af ludfattige afrikanere), er den praktisk taget uforgængelig.

Diamanten indfattes i en ring, og så lever den evigt. Vandrer fra finger til finger i et uendeligt kredsløb.

Det er den tanke, J. Courtney Sullivan forfølger i sin sindrigt komponerede patchwork-roman, “Forbindelser”.

Vi møder den kvindelige tekstforfatter, der en sen nat i 1947 skal finde på et slogan for verdens mægtigste og rigeste diamantfirma, De Beers. I en usund rus af smøger og kaffe skribler Mary Frances Gerety fire ord ned på en blok: A Diamond Is Forever.

Næste dag er den dybest set ukorrekte sætning ved blive forkastet af hendes retlinede chef, men i mangel af bedre går den videre til kunden – og ender med at blive kåret til det 20. århundredes bedste slogan. Det er den pure sandhed.

I denne historiske kontekst indskriver Sullivan en fiktiv diamantring, hvis sælsomme rejse vi følger fra ejer til ejer i mindst syv årtier. Fire menneskers historier vikler sig ind i hinanden på måder, som man først gennemskuer langt henne i forløbet.

“Forbindelser” er kulørt, den er skamløst underholdende, den er ærkeamerikansk – og den er skrevet med hjertet.

Jeg faldt pladask for den raffinerede pariser Delphine, mens jeg gennem hendes vantro øjne genoplevede de lavtflyvende, nationalistiske newyorkere i de måneder, hvor amerikanerne invaderede Irak som hævn for 9/11. Hendes unge kæreste, den succesfulde soloviolinist P.J., forærer hende ringen, som hans far har fået fat i på ikke helt fin vis.

Også Kate er knuselskelig. Hun hader bryllupper og diamanter af præcis de samme årsager, som mange af os andre – bloddiamanter, som hun foragteligt kalder dem – men skal ikke desto mindre sørge for, at hendes homoseksuelle fætter Jeff får sin ring til et fuldstændigt overgearet bryllup. Det går naturligvis helt galt.

Der er flere historier, hele tiden tidsmæssigt forskudt, og man er fornemt underholdt helt i mål. Om “Forbindelser” ligefrem lever evigt, er måske tvivlsomt, men romanens sidste holdbarhedsdato ligger utvivlsomt et par generationer ude i fremtiden.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter