0 kommentarer

Fluesmækkeren fra Skave af Palle Hyldahl Brændsgaard

af d. 18. august 2014
Info
 
Sideantal

340

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7141-593-3

 

Bogen handler om det lille samfund Skave, en landsby med ca. 500 indbyggere mellem Viborg og Holstebro. Steen Madsen, alias Fluesmækkeren, er åbenbart berømt i Vestjylland, hvor han flere gange har været i lokal-tv og avisen. Mange finder vej til hans skrothandel, hvor man kan finde alt muligt – et vindue i specielle mål, en flise man mangler til badeværelset, gamle brædder mv. Man fornemmer et stort familiesammenhold, og en rar stemning på arbejdspladsen. Steens mor døde i en brand, og Steen kom straks hjem og hjalp familien. Steens far, som har bygget virksomheden op, har stadig sin plads i firmaet, selv om han ikke magter så meget mere. Der er stor rummelighed og plads til alle, også selv om man har sine små særheder.

Man behøver absolut ikke at være kendt, for at være en spændende person – Søren Ryge har f.eks. lavet nogle glimrende udsendelser om ikke-kendte danskere, der har en spændende historie. Jeg havde aldrig før hørt om Fluesmækkeren, og blev nysgerrig. Men hvad er det så der gør, at bogen ikke rigtigt faldt i min smag? Først og fremmest er der rigtig mange gentagelser. Så er der alle de “morsomme anekdoter” – hvor de fleste nok kun er morsomme, hvis man selv har været der. ALT og ALLE skal med – naboerne, den gamle folkeskolelærer, de ansatte, alle skal nævnes og have deres historie med i bogen. Alt for mange dialoger er gengivet. Endelig er der sproget, som flere steder virker opstyltet og sensationspræget, f.eks. her i starten af bogen, den nat hvor huset brændte: “Som en afdanket bokser, hvis karriere afhang af, at det knockoutpunch han netop havde fået, ikke måtte slå ham endegyldigt ud, tvang Steen sig på benene. Tung og forvirret.” Eller alle de gange det slås fast, at den nat ikke var en NORMAL nat.

Man nænner næsten ikke at give bogen en dårlig anmeldelse. Forfatteren vil så gerne skrive en positiv og venlig bog om en positiv og venlig mand, og det er da også det indtryk der efterlades. Der nævnes mange gange, at Steen er lige så venlig, som han er stor. Og den er helt sikkert også et hit i Skave, hvor Fluesmækkeren driver sin skrothandel og nærmest er blevet kult. Men for mig var det ikke den helt store læseoplevelse. Beklager…

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter