0 kommentarer

A second chance at Eden af Peter F. Hamilton

af d. 7. marts 2010
Info
 
Sideantal

431

Udgivet

1998

ISBN

0-333-73853-5

 

En roman og seks noveller af Englands førende science fiction forfatter Peter F. Hamilton. Han er kendt for at strikke troværdige fremtidsvisioner sammen, men er samtidig blevet kritiseret for at have et spinkelt litterært sprog. Sproget er kedeligt og personbeskrivelserne halter unægteligt en del. Således er sproget heller ikke det bærende element i denne samling. Det er derimod de beskrevne fremtidssamfund, hvor Hamilton forstår at udnytte genrens latente videnskabelige potentiale til at bøje virkeligheden, med overraskende og, – indenfor universets givne rammer, logiske afslutninger til følge. Disse slutninger føjer stor kvalitet til fortællingerne. Læseren er ikke på noget tidspunkt foran historien.

Romanen ‘A second chance at Eden’ fortæller om Eden, en koloni i kredsløb om Jupiter, hvor man arbejder med at udvinde fusionsbrændstoffer til brug på jorden. Koloniens skaber myrdes og en betjent fra jorden tilkaldes. Plottet lyder som science fiction filmen ‘Outland’ med Sean Connery; men det er kun et tilfælde. På Eden foregår samtaler via en slags internet, til hvilket menneskers hjerner er tilkoblede. Tilkoblingen er frivillig, hovedpersonen (den tilkaldte betjent) er ikke tilkoblet, og det er grund til mange problemer og konflikter.

Romanen er placeret lige efter novellen ‘Sonnieś edge’ som åbner ballet. Sonnie er kvindelig ekstemsportudøver. Hun styrer via sin psyke et genmanipuleret og klonet bæst, der deltager i en slags hanekamp. Kampene er ulovlige, og lyssky personer er en stor del af miljøet. Da Sonnies bæst har særlig succes bliver Sonnie hurtigt mål for mafiaen.
De resterende noveller svinger i kvalitet, og fænger langtfra alle. ‘Escape route’, som afslutter bogen tynges lidt af videnskabelige forklaringer men har en genial løsning på den afsluttende konflikt.

Er man til science fiction og ubekendt med Hamilton, så kan han kun anbefales. Især for hans overraskende handlingsdrejninger der leder til uforudsete afslutninger. Det er en mester der til fulde forstår sin metier.

Bedømmelse
Karakter