0 kommentarer

Flamingo blues af James Lee Burke

af d. 16. marts 2010
Info
 
Sideantal

314

Udgivet

1999

ISBN

87-7739-091-1

Originaltitel

A Morning for Flamingos

 

James Lee Burke har efterhånden skrevet en hel række af fremragende krimier om politimanden Dave Robicheaux i det lummerhede Louisiana.

I “Flamingo Blues” såres Robicheaux hårdt under en fangetransport, hvor hans kollega samtidig bliver dræbt. Forbryderen, Jimmie Lee Boggs, undslipper og Robicheaux beslutter sig for personligt at stille ham til ansvar. Så efter at være kommet til hægterne lader han sig hverve til en specialgruppe, som forsøger at fange bagmændene i områdets narkotikahandel. Robicheaux bliver hemmelig agent og infiltrerer den lokale mafia, idet han foregiver selv at være narkohandler, for på denne måde at komme tæt på politimorderen Boggs.
Som Vietnamveteran slås Robicheaux med en del dæmoner, som ind imellem truer hans identitet med opløsning. Men det er ikke desto mindre denne rædselsfyldte fortid, som bevirker at han kommer så tæt på en af bagmændene, at det nærmer sig venskab.. Iøvrigt viser det sig, at morderen Boggs er ude efter dem begge.

Burkes beskrivelser af fattigdommen, kriminaliteten, uligheden og uretfærdigheden i det sydlige USA rummer en slet skjult kritik af det amerikanske samfundssystem. Men samtidig skriver han så poetisk, sanseligt, malerisk og stemningsfyldt, at jeg uundgåeligt får lyst til opleve Louisiana og New Orleans i virkeligheden..
“Solskinnet lignede lys røg i egetræerne over hovederne på os. Luften lugtede af grøn bambus, gardenia og blomstrende kamelia fra alle gadens haver. Man fornemmede engang imellem den svedne lugt, som den gamle grønne sporvogn frembragte, når den raslede ned ad esplanaden….

Om aftenen spiste jeg mad fra en bakke, der stod på mit skød, mens jeg så lyset blive svagere over træerne og hustoppene. Så var det mørkt, og da folk begyndte at tænde deres verandalys kunne jeg se de sorte omrids af palmer, filodendron og bambusgrupper i forhaverne og sporvognen, der klaprede forbi på esplanaden på st. Charles, mens dens lukkede vinduer spejlede de lilla og grønne neonlys på Katz og Betzhof på hjørnet.”

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter