0 kommentarer

Fjolsernes Forbund af John Kennedy Toole

af d. 5. januar 2010
Info
 
Sideantal

411

Udgivet

2008

ISBN

978-87-992428-0-1

Originaltitel

A Confederacy of Dunces

 

Jeg bliver trist, når jeg tænker på at John Kennedy O’Toole kun nåede at skrive denne ene historie, før han tog sit liv i 1969. Først 11 år senere fik hans mor et forlag til at udgive den som bog – hvorpå den fik tildelt Pulitzerprisen! Jeg kan ikke lade være med at tænke på hvilke andre historier verden er gået glip af, for “Fjolsernes Forbund” er forrygende.

Hovedpersonen, den smældfede og luddovne Ignatius J. Reilly, bor i en alder af 30 år stadig hjemme hos sin mor. Han er lidt af en Don Quixote, højt begavet, men fuldstændig uden realitetssans, uden vilje og praktiske færdigheder.
Han er overbevist om at han er et miskendt geni, selvom hans eneste aktiviteter går ud på at onanere og se tv, samt en sjælden gang at nedkradse nogle spredte tanker omkring et opgør med middelalderfilosoffen og martyren Boëthius, krøllede notater, som siden flyder rundt på gulvet i hans rodebutik af et værelse. Selvom Ignatius er et menneske med en særdeles dubiøs moral, tvivler han ikke selv på sit korstog mod sædernes forfald. Og han er en ekvilibrilst med ord, men de mange sproglige blomster ender ofte i perfide angreb på hans omgivelser.

Handling er der selvsagt ikke meget af, når bogen nu beskæftiger sig med døgenigten Ignatius Reilly, men ikke desto mindre får han ved et uheld arbejde hos en pølsemand, hvilket selvfølgelig ender med katastrofe. Pragtfuldt!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter