0 kommentarer

Fjendskab, venskab, ægteskab af Alice Munro

af d. 22. januar 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

374

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-10403-5

Originaltitel

Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage

 

Novellen er en svær genre, som få mestrer til fulde. Alice Munro er blandt dem. Kunsten er med hurtige rids at etablere et komplet univers, plot og tredimensionelle personer, der er lige så tilfredsstillende for læseren, som når forfattere bruger en hel roman til samme formål. For Munro er dét ingen kunst.

I titelnovellen “Fjendskab, Venskab, gteskab” bliver den klodsede og uskønne husholderske Johanne offer for et nederdrægtigt rænkespil og må kæmpe hårdt for ikke at tabe sit nøjsomme liv på gulvet. Man føler med det troskyldige væsen, da hun står ene og forladt på et trinbræt i en canadisk udørk – og er virkelig spændt på, om Munro vil lade nåde gå for ret.

Over denne som over de otte andre noveller ligger et diset, flimrende sollys, næsten som i amerikanske film fra 50’erne. En blanding af forventelig uskyld og overraskende kynisme, som måske nok er præsenteret lidt altmodisch her, men som jo samtidig er evergreens i enhver god historie.

Skæbnen er heller ikke Jinny nådig i “Flydebroen”. Hun har kræft, og hun er gift med godmodige Neal, der har så travlt med at redde verden, at han rent glemmer sin syge kone. Som Johanne må også Jinny selv sørge for at få snor om begivenhederne, og det kan som bekendt åbne nye døre. For eksempel til en tummelumsk tur i majsmarken og en lille lykkestund under stjernerne på flydebroen.

Der er ikke megen trøst at hente i den kuldslåede novelle af samme navn. Ninas mand Lewis begår selvmord, stærkt invalideret af ALS og voldsomt indigneret over sin bitre afsked med lærergerningen. Han underviste i naturvidenskab, men i takt med den neokonservative vækkelse i Nordamerika kom hans strengt darwinistiske holdninger under kraftig beskydning. Selvmordet kommer trods alt bag på Nina, så meget mere som at han ikke efterlader hende en personlig afskedshilsen, blot et hadefuldt udfald mod de kristne. Og hvad gør man ved mandens aske, når han ikke vil bisættes fra en kirke?

Lorna, gift med mandschauvinistiske Brendan, får besøg af sin halvkiksede kusine Polly i to uger. Lorna frygter, at Polly vil begå selvmord, mens hun og Brendan er til bryllup og indgår en slags akkordaftale med gud. Der sker imidlertid kun det, at Polly møder husvennen Lionel, og Lorna må nu overveje, hvordan aftalen med Gud stiller hende… “Bjælkehuset” er endnu et rammende snapshot fra et desillusioneret hverdagsliv. Også her får vi malende beskrivelser af den canadiske natur, der giver én ubændig lyst til at besøge det vældige land – i håb om, at indbyggerne ikke er hjemme.

Monros let patinerede stil er som at få besøg af sin kloge tante, hvis grånende hoved bugner af sorgmuntre historier fra et levet liv. Glimrende selskab med en kop te og et par kiks med skrabet smør.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter