0 kommentarer

Fem år i Berlin af Bodil Steensen-Leth

af d. 17. januar 2009
Info
 
Sideantal

353

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-07228-0

 

Bodil Steensen-Leth har på fortræffelig vis skrevet et godt lille stykke verdenshistorie om forholdene på Det Danske Gesandtskab i Berlin i perioden 1940 til 1945. Her følger vi nogle af de personer, som var knyttet til Gesandtskabet, hvorledes deres samarbejde var med de tyske myndigheder samt de besværligheder, som de mærkeligt nok havde med de danske myndigheder.

Den gennemgående person er Steensen, som i de svære fem år forsøger at holde samme på gesandtskabet. Specielt efter kammerherre Zahles død og i krigens slutning viser Steensen sine store diplomatiske evner.

Af andre personer skal nævnes den naive Karen, som er kommet til Gesandtskabet for at opleve den store verden. Dette prøver hun blandt andet ved at ’’more’’ sig gennem tiden i selskab med tyske officerer. Hun opnår ikke helt, hvad hun havde håbet på, idet krigen sætter sine spor, dels med bombardementer af Berlin med dertilhørende kummerlige vilkår, samt hvorledes hun efterhånden får øjnene op for især den tyske officer Fritz’s holdninger og meninger.

Hvad der især skal bemærkes ved denne fortælling, er BS-L måde at fortælle om nogle af de tyskere, som var indædte nazi – modstandere. Hvorledes de måtte kæmpe en moralsk kamp for at overleve, idet et forkert ord meget nemt kunne føre til døden for dem.
Her skal især fremhæves Marie Louise, som er godsejerfrue hørende til det bedre selskab. ML er gift med Ditmar, som er indædt nazist, og som deltager aktivt i krigen. Deres forhold til hinanden bliver i krigens forløb dårligere og dårligere, netop på grund af deres forskellige holdninger.
ML kende også Steensen, og han ’’leder’’ ML ind i Kresau- projektet.
ML deltager aktivt i Kresau- projektet. Dette projekt er sammensat af flere ikke – nazistiske personer, som vil prøve på europaplan at få styrtet Hitler.

I ”Fem år i Berlin” får vi ligeledes en god beskrivelse af, hvorledes forholdene var for tyskerne under nazismen. Befolkningen havde nok regnet med en lykkelig fremtid – efter Hitlers magtovertagelse – hvilket langt fra viste sig at være tilfældet.

”Fem år i Berlin” er alt i alt en god bog, idet den er historisk, spændende og meget velskrevet, således at den er meget fængslende.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter