0 kommentarer

Et øje rødt af Jonas Hassen Khemiri

af d. 7. februar 2007
Info
 
Sideantal

239

Udgivet

2004

ISBN

87-02-02790-9

Originaltitel

Ett öga rött

 

“Et øje rødt” handler om svenskeren og 2. g’eren Halim og hans søgen efter en plads i livet. Halim er ung og moderløs og mandsopdækkes i skolen på grund af tidligere ballade. Han er fanget i et eksistentielt tomrum, og han skal snart til at finde sin plads i livet. Han er ikke svensk, men hvad er han så? Araber, muslim, perker, ensom? Halim finder ud af, at han ikke vil være bølleperker eller stræberfyr, hvilket, ifølge ham selv, er de to muligheder, der er for en 2. g’er. Han opfinder derfor en tredje type – tankesultanen, revolutionsperkeren. Den smarte fyr der gennemskuer alt, og så kan alle bare vente sig.

Mens Halim kæmper med at finde en mening med det hele, lever hans far efter mantraet “det er her og nu, vi lever”. Og det gør farmand så med Sverige, svensk og “Hvem vil være millionær” i fjerneren. Halims far vil ikke snakke om hvem og hvad han og Halim er, hvad de var engang, og hvad det betyder, at de nu bor i et land langt borte fra udgangspunktet. Denne kategoriske tavshed gør Halim rodløs og bekymret. Da Halim og hans far ikke kan sætte ord på det positive ved det gamle land eller det negative ved det nye, er der heller ikke plads til at se på Sverige med et positivt blik. Der er for alt for meget unfinished business i forhold til en fortid, som Halim knap er en del af, men som alligevel sidder i farven på hans hud, hans navn, boligblokken og faderens kiosk.

Sproget er fyldt med slangudtryk, og ordstillingen er konsekvent omvendt, hvilket giver det indtryk, at Halim enten er møgdårlig til at tale/skrive, eller at han bare ikke gider tale ordentligt. Dette sprog understøtter i den grad rodet i fortællerens hoved.

Ikke én indsigelse har jeg over for “Et øje rødt”. Jeg fik lyst til at skrive en fanmail til forfatteren. For hvordan finder man egentlig sin plads, når det ikke er én selv, der har oplevet overgreb: det er jo ens forældre, der er flygtet. Hvordan får man orden i begreberne, når det kun er de radikale, som vil snakke om tingene, og man derfor går rundt med en ikke afklaret fornemmelse af overgreb?

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter