0 kommentarer

Et lille liv af Hanya Yanagihara

af d. 19. september 2016
Info
 
Sideantal

794

Udgivet

2016

ISBN

978-87-400-2673-3

Originaltitel

A Little Life - oversat af Agnete Dorph Stjernfelt

Udgave

1. udgave

 

”Et lille liv” følger fire uadskillelige venner fra teenageårene som håbe- og talentfulde drømmere på college, til de er midaldrende etablerede successer. Rammen er et New York, der ikke ændrer sig meget over årtierne; en metropol, der belønner de stærke og knuser de svage.

Bogens egentlige hovedperson er Jude. Jude med den unævnelige barndom – som langsomt, langsomt kommer for en dag, åh gud dog. Intelligente, stræbsomme, hjælpsomme, empatiske Jude med det kønne ansigt, men hvis krop og sjæl begge er så forkrøblede, at det er utroligt, at han ikke bare giver op. Hemmelighedsfulde Jude. Superjuristen Jude.

Willem har også haft en svær barndom. Fattig som en kirkerotte må han som Jude i sine unge år ofte gå sulten i seng. Men efterhånden begynder skuespillerdrømmene at gå i opfyldelse, små roller bliver til stjernestatus. Men Willem ændrer sig ikke, han er stadig den trofaste ven, de andre altid kan regne med.

Også farverige JB (Jean-Babtiste) med de haitianske aner og de rige forældre opnår stjernestatus. Som maler. Hans livsprojekt bliver at forevige sine venner på livets op- og nedture, hvilket Jude ikke er udelt begejstret for. Men USAs købestærke kunstsamlere elsker de personlige og originale lærreder.

Lige som JB er sorte Malcolm født med en sølvske i munden. En tid gør det ham uambitiøs og idéfattig, men ansporet af vennernes fremgang kommer Mal også i omdrejninger. Han får samlet sig sammen til at starte en arkitekttegnestue med sin kæreste, og de begynder at vinde konkurrencer.

Konstant skifter styrkeforholdene blandt de fire venner. JB får først succes, men kommer i dårligt selskab og bliver afhængig af stoffer. Malcolm har kronede dage i de unge år, da det er ham, der kan spille den glade giver, men senere får de andre jo også penge. Jude og Willem kæmper begge i strid modvind – især Jude – og oplever derfor medgangen som et eventyr. Vel vidende, at intet eventyr varer ved.

Fortællingen om de nære venner, der vil ofre alt for hinanden; om den slidsomme kamp fra bundskrab til storhed; om uslebne talenter der findes og slibes til af uegennyttige mentorer; den fortælling er altid skøn, men den er også givet til gode mange gange før.

Det, der adskiller ”Et lille liv” fra alle de andre vennehistorier, er psykologien. Som læser kommer man i dén grad ind under huden på de fire hovedpersoner. Og så rummer bogen den mest indsigtsfulde dissektion af begrebet selvhad, jeg endnu har oplevet. Hvordan det opstår, hvordan det udvikler sig, hvordan det ytrer sig, hvordan det forkrøbler, hvordan det fortrænges. Hvordan det kan forvandle et ellers ræsonnabelt menneske ikke bare psykisk, men også legemligt. Det er en knugende oplevelse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter