0 kommentarer

Et helt nyt liv af Georges Simenon

af d. 1. marts 2013
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

177

Udgivet

1990

ISBN

87-553-1740-5

Originaltitel

Une vie comme neuve

 

Maurice Dudon er bogholder på monsieur Mallards gåseleverpostejfabrik. En sky eksistens, som bor alene, holder sig for sig selv og har sine guldfisk som eneste selskab. De daglige rutiner gentages med neurotisk akkuratesse – inklusive fredagenes vanemæssige underslæb, hvor han af kassen tilegner sig 2000 francs, som om aftenen frygtsomt omsættes på et nærliggende bordel.

Men en dag vendes der håndfast op og ned på Dudons forudsigelige tilværelse: Han bliver kørt ned lige ud for bordellet med de røde gardiner. I lang tid svæver han mellem liv og død på hospitalet og opdager til sin forundring, at han er lykkelig. Nu ligger ansvaret for hans liv hos nogle andre. “Skæbnen havde frigjort ham.” Det går op for ham, at han vil kunne påbegynde et helt nyt liv bagefter – og lægge moderens strengt katolske opdragelse, venneløsheden, den triste familie Mallard og guldfiskene bag sig. Katastrofen kommer som en gave.

I den korte roman “Et helt nyt liv” giver krimiforfatteren Georges Simenon sig selv lov til at udforske psykologiens komplicerede mekanismer i stedet for at lade Maigret opklare en sindrigt konstrueret forbrydelse. Og det er bestemt ikke kedeligt at få et kig ind bag den menneskelige facade – i stedet for blot at blive præsenteret for en serie umotiverede handlingsforløb, som megen litteratur excellerer i i dag.

Da Dudon endelig er ved sine fulde fem, viser det sig, at han er indlagt på en af Frankrigs dyreste privatklinikker. Han er nemlig blevet påkørt af den hovedrige vingrosserer, Lacroix-Gibet, der har været på et lille sidespring med sin elskerinde. Uden at veksle mange ord om sagen kommer de to mænd til en forståelse om, at der vil blive sørget godt for Dudon, hvis han holder tand for tunge.

I de følgende uger nyder Dudon den sorgløse tilværelse på klinikken, hvor maden serveres på massive sølvfade, og hvor hans private sygeplejerske, Anne-Marie med de tunge bryster, viser sig at være en både munter og kærlig sjæl. Alt tegner således lyst, da Dudon bliver udskrevet – et helt nyt liv kan begynde… Spørgsmålet er bare, om man omkostningsfrit kan smide årtiers ensomhed og religiøst induceret samvittighedsnag overbord?

“Et helt nyt liv” er skrevet i 1951 og giver et morsomt og rørende tidsbillede af datidens Frankrig. Man drak støt, man røg konstant, man var utro ved enhver given lejlighed – alt sammen med den største selvfølge. C’est la vie! Mesteren Simenon skriver med ubesværet elegance; det er som at overvære et lystspil fra de glade 50’ere.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter