0 kommentarer

Eske Willerslev – han gør det døde levende af Kristoffer Frøkjær

af d. 4. juni 2015
Info
 
Sideantal

256

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-16083-3

 

Eske Willerslev er Danmarks svar på Indiana Jones. Som ung var han i en årrække pelsjæger i Sibirien, og siden er han blevet en højt anerkendt forsker, som har opnået banebrydende resultater indenfor DNA-palæontologi.

Det virkede dog ikke umiddelbart indlysende, at EW ville opnå akademisk succes i skoleårene. Han hadede at gå i skole og var heller ikke særlig dygtig. I stedet var han tit involveret i slagsmål, flirtede med stoffer og nærmede sig en kriminel løbebane. Men i 9. klasse vendte EW på en tallerken. Da hans tysklærer foreslog, at han blev flyttet til tysk på B niveau fra A-holdet, besluttede han, at han ville vise verden, at han kunne noget. Med jernvilje og stædighed knoklede EW sig til et 11-tal i tysk på A-niveau, og samme vilje har bragt ham helt frem i DNA-forskningens forreste geled.

Udover portrættet af mennesket, Eske Willerslev, indeholder bogen også en redegørelse for EWs forskning sat i historisk kontekst. Videnskabsjournalist og radiovært Kristoffer Frøkjær forklarer letforståelig og utroligt spændende, hvordan DNA-forskningen har udviklet sig, og hvordan EWs forskning har været med til at revolutionere vores viden om menneskehedens og klodens forhistorie. F.eks. var EW og hans team de første til at sekventere genomet af et menneske fra en uddød kultur ved hjælp af hår fra en mand fra den grønlandske Saqqaq-kultur for 4.500 år siden.

Bogen er skrevet på baggrund af en todages tur til Sverige, hvor Frøkjær fik lov til at komme helt ind på livet af EW. Turen dannede også delvis baggrund for en række radioudsendelser, da EW i 2012 modtag DR’s Rosenkjærpris, som uddeles til blændende formidlere. Disse findes som podcast her: http://www.dr.dk/arkivP1/rosenkjaer/Eske_Willerslev/20130912093807.htm

EWs enorme vilje og begejstring for forskning har ført ham langt, men det har også haft sine omkostninger. Under hele samtalen med Frøkjær brænder EWs passion for forskningen dog igennem, og resultatet er blevet er en fascinerende, spændende og velskrevet beretning om et menneske, der aldrig giver op.

Stor anbefaling herfra – også selvom man ikke på forhånd interesserer sig spor for palæontologi eller DNA-forskning, for det kommer man til!
 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter