0 kommentarer

Indbrud af Ole Rosenstand Svidt

af d. 1. november 2011
Info
 
Sideantal

324

Udgivet

2011

ISBN

978-87-991979-8-9

 

Det starter med et indbrud, udarter sig til paranoia og ender helt galt. En underfundig historie fra Ole Rosenstand Svidts hånd.

Historien starter med et indbrud, der leder hovedpersonen, kulturjournalisten Elo, til at befæste sig i sit hjem med røgkanoner, vagthund, kameraer mv. En lidt triviel historie, men i sig selv ikke helt usandsynlig i lyset af den kraftige stigning i hjemmesikring i virkelighedens verden, Processen dertil lykkes det dog ikke for alvor at skildre overbevisende. ‘Indbruds’ altdominerende hovedfigur forbliver flad og indholdsløs som person hele historien igennem; han bruges mest som middel til at fremføre historien om den paranoide journalist i det angiveligt angstfyldte samfund.

“Angiveligt” angstfyldte – fordi den eneste der gebærder sig paranoidt i fortællingen er hovedpersonen, mens alle andre tager afstand til hans i stigende grad mærkelige adfærd. Det kunne godt ligne et satirisk indspark til de foregående års debat om fx. indvandring, fremmedgørelse, den store fokus på hjemmerøverier, rekorden i brugen af overvågningskameraer mv. Det er her den hidtil lidt intetsigende historie pludselig liver op, for minsandten om netop ovenstående tema ikke også er et centralt element i anmeldelserne af hovedpersons fiktive debutbog, som han i løbet af handlingen får skrevet færdig.

De fiktive anmeldere kritiserer bl.a. også forfatterens sprog og romanens handlingsmæssige stilstand. Noget der desværre også passer på den reelt debuterende forfatter Ole Rosenstand Svidts egen skrivestil, præget af en lidt firkantet handling og stive, utroværdige replikker. Også forlaget Nulpunkt og det århusianske bymiljø er indkorporeret i handlingen. Sammenblandingen af virkelighed og fiktion er et kneb, der underholder, og det bliver ikke mindre underholdende af, at forfatteren til slut lader Elo køre hele linen ud i forbindelse med en kærlighedshistorie, hvilket leder til en god portion tragikomik og en dramatisk slutning.

Men det er dog ikke nok til at bøde for manglerne. En roman med gode elementer, men desværre ikke helt færdigbagt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter