0 kommentarer

Eksil af Jakob Ejersbo

af d. 1. maj 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

283

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-06394-3

 

 

 

Når nogen er borte, er de døde. De kunne i hvert fald lige så godt være døde. Ude af øje, ude af sind. Hvert farvel er definitivt. Og der er mange, der siger farvel i 15-årige Samanthas liv.
Hun er indkvarteret på en international kostskole i Tanzania, hvor hendes ualmindeligt dysfunktionelle, engelske familie slog sig ned, da hun var tre år. På skolen kommer vennerne og går igen. Intet forhold er statisk i Samanthas liv, og heller ikke forældrene er stabile holdepunkter.
Faderen passer sin højkriminelle virksomhed med hemmelige og længerevarende rejser. Og den alkoholiske mor flygter til sidst fra den mentale sump hjem til England uden at sige farvel til Samantha på kostskolen, for telefonerne ‘virkede ikke lige’.
Intet under, at Samantha bliver en utilpasset, oprørsk tøs, der ligger i med de forkerte folk og opdyrker usunde interesser.

Som i ‘Nordkraft’ har Jakob Ejersbo skrevet ‘Eskil’ i en brutal og upoleret tone. Og ingen kan som han med simple effekter og få ord tegne et knivskarpt portræt og oprulle en scene, så enhver kan se den for sig. Hans stil er eminent. Sproget er så enkelt og dynamisk, at det bærer læseren fra afsnit til afsnit uden afbrydelser. Man stopper aldrig op undervejs og undrer sig. Eller må læse en sætning to gange for at fatte meningen. Ingen sproglige blomster forstyrrer. Det er rent og råt. Og ualmindelig smukt.

Læserens sidste farvel til Samantha bliver så grusomt, som det overhovedet kan. Det er virkelig definitivt. Eksilet venter.
Og man bøjer sit hoved i ydmyghed og ærbødighed. Dette er stor kunst. I al sin enkelhed.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter