0 kommentarer

Duma Key af Stephen King

af d. 28. august 2009
Info
 
Sideantal

636

Udgivet

2008

ISBN

978-87-11-31903-1

Originaltitel

Duma Key

 

Den succesfulde byggemand Edgar Freemantle lever et amerikansk drømmeliv med smuk kone og to børn, da tilfældets jernhandskeklædte hånd pludselig griber ind i hans liv. En meget voldsom ulykke på hans arbejdsplads efterlader ham med en alvorlig hjerneskade, beskadiget hofte, nedsat syn og manglende sin ene arm. Hans lunte/temperament kan han ikke længere kontrollere og kombineret med den depression som de intense smerter hensætter ham i, bliver ulykken ikke kun enden på hans karriere, men også hans ægteskab, da hans kone gennem mange år forlader ham.

På randen af selvmord beslutter Edgar sig for som en sidste mulighed at tage langt bort på en bekvem “ferie” i Floridas golf på øen Duma Key. Han begynder i sin ensomhed og til stor jubel for de få mennesker der trods alt er omkring ham i hans handicaptilværelse, at genopdage en gammel passion for at male og tegne, men måske er det ikke kun et slumrende talent der fører Edgars malerpensel i de lange nætter med udsigt til de flammende solnedgange i Caribien, og får ham til at skabe smukke, men også frygtelige, surrealistiske og hæslige billeder. Måske er det noget afskyeligt forkert ved Duma Key – og så melder spørgsmålet sig om et billede nu også bare er et billede.

“Duma Key” er et godt eksempel på en rigtig Stephen King-bog, idet den illustrerer de to mest iøjnefaldende aspekter af Kings forfatterskab: Hans eminente dygtighed når det gælder rædsel, sproglig kvalitet, plot og spænding, men også det faktum at han i dén grad har prøvet det før, hvis ikke man decideret kan kalde ham en Fordistisk horrormaskine.

Der er nemlig i “Duma Key i høj grad eksempler på genbrug fra hans store klassikere. Jeg vil ikke afsløre hvilke elementer, men de er der. Det er ikke decideret ødelæggende, men måske blot et symptom på at selv Kings fantasi har grænser efter 50 x 400-500 siders horror på repertoiret i løbet af karrieren.

Historien er stadigvæk frygtelig, og fik i hvert fald mine ganske hårdt prøvede nakkehår op at stå ved en eller to lejligheder. Kings hemmelige ingrediens er at gøre sorg og personlig tragedie til en central del af sine historier, samt at være en dygtig persontegner, som får os til at falde for sin karakter hurtigt. Eneste hage ved denne surrealistiske og mareridtagtige tropetragedie, er dens groteske længde.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter