0 kommentarer

Drømmenes deroute af Steffen Hou

af d. 15. november 2015
Info
 
Sideantal

366

Udgivet

2015

ISBN

978-87-930-6344-0

Originaltitel

Drømmenes deroute

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Tag med på en tur til USA – landet med de store armbevægelser og drømme – men bered dig på at vende mærket tilbage.

Du møder her dokumentarisme a la Truman Capote, ført op til verden af i dag.

Journalist Steffen Hou har i en årrække rejst rundt i USA og mødt et utal af personer, der på godt og ondt og hver på deres måde har taget brydetag med Den Amerikanske Drøm. Om disse møder har Steffen Hou skrevet, og det med en kontant pen, der skærer direkte ind og hudfletter systemet.

Hou portrætterer samfundet, fra høj til lav og tilbage igen, gennem indfølte og vedkommende beskrivelser og tema-afsnit.

Drømmenes deroute har undertitlen ’skæbnefortællinger fra den amerikanske virkelighed’, og det er i sandhed rammende, idet man som læser vitterligt møder virkeligheden i øjenhøjde.

Bogen rejser spørgsmålet: eksisterer den amerikanske drøm endnu? Og videre: går friheds- og lykkebegrebet på tværs af religion, race og økonomisk status?

Hou undersøger det grundigt: lige fra den sydamerikanske, illegale immigrant, der må leve i skjul, til den hvide mand med rod i Ku Klux Klan over direktøren i et advokatfirma og videre til den bevæbnede lærer.

Vi dykker blandt andet ned i temaer som racisme og hjemløshed og videre til uddannelse og ulighed.

Lad det være sagt med det samme: for flere er drømmen om lighed og frihed en illusion.

Det er ikke nyt for os, at USA er et konglomerat af kulturer, men jeg blev som læser overrasket over, hvor dybe ridser der er i dette multikulturelle samfund.

Altså får vi serveret en middag med mange smagsnuancer og –oplevelser og udfoldet i elleve portioner, og det, der rammer, er ganske enkelt de personlige portrætter – de glider ind under huden.

Det mærkes tydeligt under læsning, at der her er tale en dokumentarisk bog, en rammende reportage, der bæres af en dybdeborende journalistisk vinkel og fremgang. Det er fængende og forandrende for læseren. For undertegnede har det italesat og belyst begrebet ’The American Dream’ på en fornyende måde.

Det er en mangefacetteret bog, hvor hvert afsnit vækker debat, og det er berigende, at afsnittene ikke står alene, men snarere knyttes sammen til en dyb og rungende refleksion over USA som drømmenes højborg.

Denne sammenhængskraft er ligeledes med til at binde portrætterne sammen, således at de ikke svæver for sig selv, men snarere træder ganske mere nuanceret frem, efterhånden som læseren vender sider i denne spændende bog.

Det skal samtidig her bemærkes, at har man som læser svært ved at håndtere for mange møder, kan denne bog virke dejlig udfordrende. Dertil er det en dejlig bonus, at der på de sidste sider findes et persongalleri, hvor man lynhurtigt kan orientere sig.

Det mærkes tydeligt, at Steffen Hou har koncentreret sig om at favne bredt og gerne begge sider af en sag. Således hører vi om Alejandro fra Mexico, som i hujende hast måtte vinke farvel til sin far, som faktisk havde boet og arbejdet i USA i mere end 20 år. Han blev ufrivilligt inddraget i en sag mellem arbejdsgiver og fagforening, hvor fagforeningen øjnede muligheden for at skubbe immigranten ud af landet. På den anden side lægger vi øjne til Jim, som er stifter af The Minutemen Project, et vagtværn, der arbejder for at holde immigranter ude af USA. Jim føler sig truet af sydamerikanerne og kan ikke se, at de bidrager med noget til samfundet. Derfor patruljerer han sammen med andre ved grænsen til Mexico.

Steffen Hou kaster med denne bog lys over den forandring, USA er inde i for tiden. I bogens epilog taler en yderst respekteret amerikansk demograf, William Frey, til os, og han bruger begrebet ’transformation’, når han taler om USA. Han beskriver 2011 som en milepæl, eftersom det var året, hvor der for første gang blev født flere børn af minoriteter end af hvide amerikanere. Frey konkluderer, at det står som beviset på, at USA forandrer sig fra at være et hvidt samfund til at blive en nation bestående af blandede racer.

Denne konklusion står stærkt og glimrende belyst efter endt læsning af Drømmenes deroute.

Forandringen skal blive spændende at følge.

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter