0 kommentarer

Drageløberen Af Khaled Hosseini

af d. 11. december 2008
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

301

Udgivet

2004

ISBN

87-7714-689-1

Originaltitel

The kite runner, oversat fra amerikansk af Alis Friis Caspersen

 

“Drageløberen” af Khaled Hosseini er en ekstraordinær bog, der i mit tilfælde resulterede i en fantastisk læseoplevelse. Plottet er medrivende, karaktererne er uforglemmelige, og bogen er alt i alt utrolig velskrevet.

I december 2001 tager bogen sin begyndelse. Jegfortælleren Amir introducerer os for det faktum, at han blev til den, han er, som tolvårig dreng på en kold vinterdag i 1975: Amir bor på dette tidspunkt i Afghanistan med sin far, og det kommer hurtigt til udtryk, at faderen er velhavende. Ali er tjener hos Amirs familie og bor ude i haven i en hytte sammen med sin søn, Hassan.

Selv om Hassan tilhører en lavere socialklasse end Amir, bruger Amir ind til tolvårsalderen meget af sin tid på at lege med ham. Drengene har mange interesser tilfælles, og de har også et andet fællestræk ved, at de begge er vokset op uden en mor. Amirs mor døde i barselseng, mens Hassans mor stak af med en flok sangere og dansere mindre end en uge efter, Hassan blev født. Da drengene var spædbørn, fik de den samme amme:

“(.) Derefter mindede han os om, at der eksisterede et broderskab blandt mennesker, der havde diet ved det samme bryst, et slægtskab som ikke engang tiden kunne bryde,” (side 15).

En rædselsvækkende begivenhed bevirker dog, at broderskabet mellem Amir og Hassan mere eller mindre ødelægges – Hassan flytter væk sammen med sin far, mens Amir i selskab med sin egen far emigrerer til USA. Vi hører om, hvordan Amir med tiden modnes, men samtidig uafbrudt er plaget af sine gamle synder og løgne, der gik ud over Hassan fra en kold vinterdag i 1975.

År senere vender Amir tilbage til Afghanistan, der har forandret sig meget siden hans barndomsdage – og formålet med rejsen er bl.a. følgende udsagn, som Amirs ven hævder: “Det er muligt at gøre uret god igen”.

Inden jeg begyndte min læsning af denne bog, var min umiddelbare tanke, at handlingen ikke lød så spændende, men jeg må indrømme, at jeg tog fejl. “Drageløberen” er formidabel og på flere måder skelsættende, og forfatteren imponerer både med handling, sprog og evnen til at skildre de forskellige følelser, Amir giver udtryk for.

Det sjove – og overraskende – er imidlertid, at forfatteren beviser, at det kan gøres bedre end “Drageløberen” med sin efterfølgende bog “Under en strålende sol”; noget, der umiddelbart syntes umuligt på grund af den gode historie i “Drageløberen”.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter