0 kommentarer

Dimitrios’ maske af Eric Ambler

af d. 19. august 2014
Info
 
Sideantal

260

Udgivet

1992

ISBN

87-557-1649-0

Originaltitel

The mask of Dimitrios

 

Dimitrios’ maske er Eric Amblers femte bog, udkom i 1939 og blev filmatiseret i 1944 med legendariske Peter Lorre i hovedrollen. Ambler var en af pionererne inden for spændings- og spiongenren, og denne bog er en blanding af begge genrer.

Latimer er en engelsk forfatter, som ved en fest i Tyrkiet kommer til at tale med Oberst Haki, som vi også møder i ”Rejse i frygt”. Haki er stor fan af Latimer’s krimier og vil have ham til at se på en idé til en krimi, som Haki har lavet, og som Latimer må få. Det fører til, at Latimer besøger det lokale lighus, hvor han ser liget af en forbryder, Dimitrios, som har været eftersøgt i mange år. Latimer beslutter sig for at finde ud af, hvordan han er endt i havet, dræbt af knivstik, og det fører ham ud på en rejse til forskellige europæiske storbyer.

Jeg fandt bogen særdeles underholdende. Det er et rigtig fint plot og bogen bliver fortalt afvekslende med Latimer’s oplevelser, andres historier om Dimitrios eller via breve. Der er ikke den samme ‘old school’ fornemmelse i denne bog, som jeg oplevede i ”Rejse i frygt”, selvom det naturligvis er mærkbart, at bogen er skrevet for 75 år siden. Havde den været skrevet i dag, var den fyldt med flere twists, forviklinger og modbydelige mord, men bogen fungerer altså temmelig godt alligevel. Der er flere historiske islæt i bogen, bl.a. om krigen mellem Tyrkiet og Grækenland, der giver en lyst til at sætte sig mere ind i mellemkrigstidens historie. Noget af det jeg vil huske bedst fra bogen, er en helt utrolig rammende beskrivelse af narkomani. Det er så intenst beskrevet, ligesom Latimer’s mareridtsagtige timer efter han har fortrudt en handel han laver til slut i bogen.

Ambler skrev godt og hans bøger fortjener den genudgivelse, som Rosenkilde og Bahnhof har igangsat. Og iøvrigt er der en dansker med i bogen, det er da stort!

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter