0 kommentarer

Det tossede paradis af Ole Juul

af d. 23. februar 2010
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

220

Udgivet

1994

 

To af datidens store humorister, – Ib Schønberg og Finn Søeborg, giver på bagsiden deres anbefalinger af ‘Det tossede paradis’. Fuldt berettiget, for det er et meget morsom og vellykket stykke samfundssatire. Handlingen udspilles på en fiktiv ø midt i Kattegat. Trangø. En ø befolket af bønder, der alle som én er en flok særlinge: Der er den 74årige Thor Bukke, en lille grim mand, med klumpnæse, rødmosset ansigtshud, stort overskæg, og stærkt skelende øjne. Thor har et overnaturligt brunstkald, – en lyd der ligger mellem en hanes galen og en rævs ‘gøen’. Et kald der har en meget kraftig virkning tilstedeværende kvinders opstemthed. Denne grimme mand er derfor far til cirka halvdelen af øens yngre beboere. Thors søn er drømmeren Angelus. Angelus kan som den eneste på øen formulere sig meget fornemt, og anses derfor som lidt af et oratorisk geni. Og den meget forsigtige Torpe-Janus, der udelukkende taler i spørgsmål, for ikke at støde andre. Hans bedste replik er: ‘Farvel?’

Krigen er lige slut, og tranøboerne er egentligt lidt fornærmede over at de ikke mærkede noget til den. De går faktisk og keder sig, så da der skal vælges ny sognerådsformand (vore dages borgmester), stiftes et nyt parti med Angelus som spidskandidat. Der går ren folkeforførelse i den og det ender med et jordskredsvalg. Det ny styre på Trangø tager meget rabiate metoder i brug og det får katastrofale følger på Christiansborg for statsminister Mikkel Staldhybel. Fantastisk navn til en statsmand, og en fantastisk politikerkarikatur i det hele taget. Bogen er værd at læse alene for at møde ham.
Ole Juul rammer plet med sin satire. Det er dybt gak-gak, men man spørger sig selv om det egentlig ikke er meget tæt på virkeligheden?

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter