0 kommentarer

Det syvende møde af Herbjørg Wassmo

af d. 28. december 2007
Info
 
Sideantal

430

Udgivet

2002

ISBN

87-595-1834-0

Originaltitel

Det sjuende møte

Udgave

2.udgave

 

Gorm Grande og Rut Nesset mødes første gang som 9-årige. Efter dette første møde kan de ikke glemme hinanden – de tænker begge ofte på den anden, og man forstår, at de to er skabt for hinanden – men der skal gå ca. 30 år til deres syvende møde, hvor de begge er fri af fortiden, og klar til at møde den anden. Med års mellemrum mødes de – men aldrig på rette tid og sted før nu.

Rut vokser op på en lille ø i Norge. Hun har en tvillingbror, der blev hjerneskadet ved fødslen, og det betyder at hun konstant er plaget af skyldfølelse. “Værst var det alligevel at hun kom først. At Jørgen måtte vente. Det var hendes skyld at Jørgen blev som han blev. Hun havde hørt det igennem hele sin opvækst. Først ville ingen af dem komme, så havde hun presset sig foran”. Hendes far er Prædikanten, det kalder Rut ham også, han er den der straffer, fordømmer, en hel anden person når han er derhjemme, end når han er ude som prædikant. Moren og børnene klarer alt det praktiske derhjemme, pasning af dyrere, høsten, m.v. – “Prædikanten dirigerede”. Man går højt op i hvad andre folk tænker om en, det er vigtigt at have et godt ry. Ruts farmor er hendes faste holdepunkt, den voksne hun kan gå til, og som hjælper Rut med at komme væk fra øen og få en uddannelse – først som lærer, senere som kunstner. Rut viser allerede som lille pige interesse og evner for at tegne og male, hun er et følsomt barn.

Gorm er søn af en velhavende familie, hans far tilbringer det meste af tiden på sit arbejde, han er sjældent til stede i hjemmet, hvor moderen er den dominerende – Gorm føler, at hun konstant klynger sig til ham, hun har svage nerver, og forventer at Gorm er der til at tage sig af hende. Forældrenes ægteskab er en tom skal, og Gorm må være manden i huset. Gorm gør oprør ved at stikke til søs – ligesom Rut må han væk fra hjemmet for at kunne trække vejret frit. Gorm tænker ofte på Rut. På et tidspunkt siger han disse ord til hende: “Jeg tror du er mit menneske. Ikke fordi jeg vil eje dig, men for at mine tanker skal bære dig gennem alt. Også sorgen.”

Der er mange ligheder mellem Ruts liv og Gorms liv. Begge har en ikke særlig lykkelig barndom, i en familie, hvor forældrene lever i et dårligt ægteskab. Begge løsriver sig fra familien. Begge gifter sig, får et barn, forlader ægtefælle og barn. De har begge succes som voksne, som hhv. kunstner og forretningsmand – og begge søger de hele livet efter den anden.

Det er en fantastisk god bog, en kærlighedshistorie, men meget mere end det. En fortælling om to menneskers liv, fra barndom til voksen. Virkelig velskrevet. Man kan ikke lægge bogen fra sig før den er slut – og ønsker blot den havde varet længere.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter