0 kommentarer

Det ingen ved af Jan Mehlum

af d. 30. juli 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

361

Udgivet

2014

ISBN

978-87-92893-63-5

Originaltitel

Det ingen vet

 

Den 69 årige nordmand Jan Mehlum er uddannet sociolog, men har siden 1996 skrevet 14 kriminalromaner med advokaten Svend Foyn som omdrejningspunkt. Hans bøger har et skær af socialrealisme, hvor Mehlum forsøger at gå bagom den polerede overflade og finde årsagerne til det, der udvikler sig til kriminalitet. Han er meget inspireret af Sjöwald & Wahlöe samt af Henning Mankell. Jan Mehlum har modtaget Norges fornemste pris for årets bedste krimi – Kolde hænder – Rivertonprisen.

”Det ingen ved”, er den anden krimi der er udkommet på dansk, og jeg ser frem til at vi også fremover får fornøjelsen af hans bøger. Det er virkelig god underholdning med kant.

”Det ingen ved”, er en rystende grum fortælling om en ung mor der ved sin død efter lader en lille datter. Alt tyder på selvmord og Foyn bliver sat til at bestyre boet og rydde op i den efterlades ting.

Under denne oprydning dukker der ting op der indikerer at den unge kvinde er blevet overvåget, og da Foyn graver videre, opdager han at der andre unge mødre på egnen, som også pludselig har begået selvmord. Dette kan ikke være tilfældigt, og via sit netværk begynder Foyn at samle oplysninger om de enkelte tilfælde og et mønster begynder at tegne sig. Da han selv modtager en advarsel om at holde sig væk, bliver han for alvor klar over at han har næsen i noget stort og som en anden sporhund bider han sig fast.

Rammen om historien er en by i Norge, men det kunne meget vel have været en hvilken som helst europæisk by. Mehlums beskrivelse af de enkelte personer er meget levende og hele bogen virker meget menneskelig og varm, på trods af den barske handlig. Oversættelsen af Annette Wiborg er ganske glimrende.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter