0 kommentarer

Det ingen ved af Bo Nygaard Larsen

af d. 7. september 2007
Info
 
Sideantal

139

Udgivet

2007

ISBN

978-87-91933-35-6

 

Jeg kan bedst lide når en roman har en slutning. Hvor man som læser får at vide, hvordan historien ender. Det gør man ikke i “Det ingen ved”.

En mand (bogens hovedperson) kommer til Odden for at opsøge sin fortid. I byen bliver man ikke uden videre accepteret, som fremmed er man udenfor. Samtidig bliver man overvåget, alle ved tilsyneladende hvad han foretager sig, helt ned i detaljer. “Værten lod ham sidde alene. Dog fornemmede han, hvordan han blev betragtet fra baglokalet”.

Han har slået en mand ihjel, og har nu afsonet sin fængselsstraf. Han opsøger enken og sønnen, dog uden at fortælle, hvem han er. Han har fået foretaget plastikkirurgi, så han bliver ikke genkendt – der er dog nogen, der har fundet ud af hvem han er.
Selv om han har været i fængsel, har hans samvittighed ikke fået fred. Han hjemsøges af onde drømme, og kan ikke slippe det han har gjort.

Han er ikke særlig åben over for andre mennesker. “Han troede på det onde i ethvert menneske. Indtil det modsatte blev bevist. Det blev det sjældent.”

Miljøet virker lidt trist, koldt. Det passer til hans sindsstemning. “Foråret var sort. Det var sådan, han så det..” En del af handlingen foregår på kirkegården, hvilke er med til at skabe en dyster stemning. Han får en slags ven i graveren.

Sproget er præget af korte, ordknappe dialoger. Den eneste person, der taler i lange sætninger er Ajo, enken. Har hun gættet hvem han er? Det får vi ikke svar på. Jeg synes bogen ender med en masse ubesvarede spørgsmål. Sluttede den bare her? – var min tanke da sidste side var læst.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter