0 kommentarer

Slægten 1: Den hellige Knud af Maria Helleberg

af d. 6. september 2007
Info
 
Sideantal

276

Udgivet

2005

ISBN

87-11-29081-1

 

“Velkommen til Danmarkshistorien! Med dette første bind af ”Slægten” indleder vi en 1000-årig skønlitterær rejse fra begyndelsen af middelalderen til vor tid. Gennem Valdemar Dane og hans efterslægt møder vi konger, dronninger, krigere og svindlere, herremænd og fæstebønder. Og vi er med, når Danmark kastes ud i krige, når magtkampene udspiller sig, når hofintrigerne hærger i kulisserne, og når statsbankerotten truer. Men vi oplever også sejrens sødme på slagmarken og de store følelser, når kærligheden knytter ubrydelige bånd mellem Danmarks slægter.”
(hentet fra forordet)

Den unge Valdemar Dane er i 1069 i England, hvor han er med på et krigstogt mod den engelske kong Vilhelm. Målet er at støtte de engelske bønder i deres oprør mod kongen, men danskerne får sig en grim overraskelse, for kong Vilhelm har allerede fået oprøret slået ned, og angrebet på byen York bliver derfor skæbnesvangert for den unge Valdemar. Han tages til fange og må finde sig i adskillige ydmygelser af den engelske konge, inden han slipper væk.

Efter at have flygtet fra sit fangenskab, møder han kvinden Alys, som han får et forhold til. Ønsket om at vende hjem til Danmark brænder dog i ham, og han forlader hende i håbet om at finde nogle landsmænd. Han finder da også frem til en dansk ledingsflåde, som er anført af kongesønnen Knud. Kort tid inden de forlader landet, redder Valdemar kongesønnens liv, hvorefter Knud beder ham om at blive hans hirdmand og Knud sværger ham evig troskab.

Bogens hovedpersoner er fiktive, men de begivenhedsforløb der finder sted samt de personer der optræder i handlingen er alt sammen noget vi kan læse om i historiebøgerne. Som en indledning til selve historien om “Den hellige Knud” er der forrest i bogen en introduktion til Danmark i vikingetiden og den tidlige middelalder, den periode hvor handlingen finder sted. Det giver historien ekstra værdi, at man kan få det koblet op på Danmarkshistorien, hvis denne, som det er tilfældet for undertegnede, ikke lige sidder på rygmarven. Kan man lide en gedigen historisk roman som byder på både lidt krig, hofintriger og kærlighed, så går man ikke fejl af “Den hellige Knud”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter