0 kommentarer

Den store Asterix 11: Kejserens gave – Asterix opdager Amerika af René Goscinny og Albert Uderzo

af d. 25. december 2022
Info
 
Sideantal

160

Udgivet

2022

ISBN

978-87-7085-972-1

 

Goscinnys og Uderzos samarbejde gav gennem alle deres fælles 24 albums pote. Der er ingen fejlskud. Det er noget af en præstation. Topkarakterer hver gang, fem stjerner, der er intet at diskutere. Lad derfor anmeldelsen her handle om luksusseriens ekstramateriale, der hver gang fylder ligeså meget som selve tegneserierne.

Er man frankofil er der masser af guf, men måske skal man rettere være historieinteresseret, som i ‘historieinteresseret på universitetsniveau’, for der er ikke meget der er direkte Asterix-relevant og eksempelvis handler om Goscinny og Uderzos arbejde med de to album. Der er en håndfuld sider, og der er lidt om hvordan de startede deres eget animationsselskab, men resten er faktuel historieformidling i en tone der er uforenelig med børn og unge. Hvor Asterix rammer alle aldersgrupper, og rammer dem forskelligt, sorterer ekstramaterialet kraftigt ud i læserskaren. Formidlingen står slet ikke mål med tegneserien.

Eksempelvis kommer vi rundt om forskellige gallerkrigene og deres våbentyper (herunder forskellige udgaver af katapulten), skibstyper og hvor og i hvilket omfang gallerne var til søs. Det er svært at se hvordan det skal bindes op på historierne her. Ja, Asterix og Obelix sejler til Amerika, men det nødvendiggør ikke en redegørelse om skibstekniske detaljer. Man kunne sagtens barbere ekstramaterialet kraftigt ned og samle tre eller fire album pr bind.

I mine øjne har man taget en katastrofal beslutning omkring albummenes præsentation. Forsiderne er decideret intetsigende. Bind 11 viser os de to (eller med Idéfix, tre hovedpersoner), men der er intet der henviser til bindets indhold. Derudover er baggrunden anonym ensfarvet, ligesom seriens ti foregående luksusbind. Uderzos forsider har aldrig været kedelige, og med respekt for alle andre, var han måske en af verdens bedste tegnere. Det er en forbrydelse ikke at bruge hans oprindelige oplæg.

Men – Asterix med Goscinnys manuskripter er ren topklasse og det er dét stjernerne gives for.

Lån tegneserien på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter