0 kommentarer

Den ideelle amerikaner af Tom Buk-Swienty

af d. 11. november 2011
Info
 
Sideantal

504

Udgivet

2005

ISBN

978-87-02-06037-9

 

Som mange andre immigranter tog den 21-årige Jacob A. Riis i 1870 chancen for et bedre liv i USA.
Som søn af en streng overlærer i Ribe havde han skuffet sin fars ambitioner om en god uddannelse. Samtidig var han drevet af et knust hjerte over ikke at kunne få sit livs kærlighed, Elisabeth, plejedatter hos byens driftigste fabrikant.

I New York har Riis svært ved at ernære sig og ender som sulten vagabond, der overnatter på brutale politiherberger sammen med andre hjemløse vagabonder. I byens smalle gyder, der flyder over af affald fra både mennesker og dyr, lærer han den dybeste slum at kende. Spekulanter driver usle lejekaserner med små boliger, hvor de tjener tykt på immigranterne, der strømmer ind til byen. Mange af dem kommer ikke videre, men ender her og bukker under for sygdomme og sult. Jacob får især øjnene op for slumbørnenes vilkår og bliver den første til at bruge fotografiet som dokumentation for de forfærdelige forhold. Denne bevidsthed driver ham senere som politireporter på New York Tribune og som ven med Theodore Roosevelt til at tale de fattiges sag. Med lysbilledforedraget fra slummen og bogen ”The other half. How it lives and dies” får sagen stor opmærksomhed, og langsomt sker der ændringer. Inden sin karriere som præsident var Roosevelt politipræfekt og fik fyret de mest korrupte politibosser. Roosevelt og Jacob Riis går ud i slummen sammen med sundhedsmyndighederne. De får gennemført bedre boliglove og nedrevet nogle af de mest berygtede lejekaserner omkring Mulberry Bend.

Biografien gennemhuller illusionen om det forjættede land. Og er et eksempel på en stærk personlig overlevelseskraft. Det er en meget detaljeret biografi. Der er visse kapitler, man fristes til at hoppe fra. f.eks. når også Elisabeths familiebaggrund uddybes flere generationer bagud. Men ellers en spændende skildring af det Ribe, som Jacob Riis drager ud fra. En fattig og hyggelig, men også stærkt kulturelt lukket by, hvor enhver skal kende sin plads. Selv om han bliver berømt i hele USA, er Ribe for snobbet til at tage imod ham og hylde ham på besøg i Danmark. I sit eget personlige liv ”kommer han hjem”. Han realiserer sine drømme om karriere, reformer og familieliv, bliver kendt i USA, hvor avisen skriver om hans død, og hvor hans første bog bliver obligatorisk på uddannelsesinstitutioner.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter