0 kommentarer

Den grønne ø 1: Smertens barn af Mette Finderup

af d. 6. oktober 2012
Info
 
Sideantal

266

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-11752-3

 

Gyrith er en ung pige i vikingetidens Danmark. Hun bor sammen med sine forældre og sin bror, Ulver og sin bedste veninde, Ravnfager, på en stor boplads. Faren er høvding og moren er følgelig den mægtigste kvinde på bopladsen. På grund af dette er det Gyrith, der, som hendes mor før hende og bedstemoren før hende, skal af sted på den åndelige rejse til Freja, og derved sikre landsbyens fremtid.

‘Smertens barn’ er fortællingen om Gyrith, der trods sin styrke og sin stædighed er rystende angst for ikke at gøre det rigtige. Hun skælver ved tanken om den rejse hun skal foretage – og med god grund viser det sig. For vi opdager, at de gamle i landsbyen længe har haft en dunkel hemmelighed, der kommer til at få fatale følger for Gyrith, hendes elskede bror og hele det lille samfund.

‘Smertens barn’ beretter om Gyriths skræmmende møde med guderne og om hendes kamp for at redde dem hun holder af. En kamp, som vanskeliggøres yderligere, da det viser sig at være vanskeligt at skelne mellem ven og fjende – for hvem skal man stole på, når hele ens verden viser sig at være ukendt og anderledes end man troede.

Mette Finderup har atter gjort, hvad hun har sat sig for. Denne gang var målet at skrive en spændende bog til det unge publikum – og måske især til pigerne. Bogen henvender sig primært til de stærke læseren, og byder ud over solide sproglige udfordringer, på et fascinerende plot og grundige person- og miljøskildringer, som her:

“Kelt var også høj, faktisk en smule højere end Balder, men derudover var de to mænd enormt forskellige. Balder var vel flere tusind år, ja måske endnu flere. Måske var han utælleligt mange år. Det gjorde mig svimmel at tænke på, fordi det til sammenligning gjorde mig selv så ulideligt ung og vårflueagtig.”

Alt i alt er ‘Smertens barn’ endnu et godt bud på en ungdomsbog med et historisk præg af høj kvalitet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter