0 kommentarer

Den dobbelte grav af Benni Bødker

af d. 10. november 2019
Info
 
Sideantal

190

Udgivet

2019

ISBN

978-87-93497-64-1

Originaltitel

illustrator: David Mikkelsen

 

Benni Bødkers ungdomsgyser ledsages af en vinyl single med to numre af dødsmetalbandet Undergang, så det er guddødme en fed pakke man her får – forudsat at bogen erhverves direkte fra forlaget, ellers må man nøjes med at lytte til musikken på bandcamp.com. Det er rigtig godt tænkt at kombinere dødsmetal og gys. Bødker og bandets sanger tager den endda et skridt videre, for Bødker leverer teksten til det ene af lp’ens to numre, mens bandet ‘sanger’ (i gåseøjne, for han synger sgu ikke i traditionel forstand – han præsterer en meget overbevisende dødsrallen) David Mikkelsen har tegnet omslag til både bog og lp. Det er gennemført hele vejen igennem.

De 13 gys tegnes hurtigt op med en klar og fængende introduktion til en mere eller mindre velkendt situation, – gravrøvere på kirkegården, en dreng der leder efter en anden dreng på et nedlagt sanatorie, en desertør på flugt, og et hjemsøgt munkekloster med mere, hvorefter Bødker kører gyset konsekvent og stringent hjem. En fed detalje er at de 13 gys placeres i forskellige lande, hvor det lader til at Bødker har taget inspiration i lokale myter. Der leveres uhygge hver eneste gang, med målgruppen fint for øje. Som voksen læser satte jeg mere pris på hans miljø- og situationsbeskrivelser, og ser meget gerne en middelaldergyser rettet mod en voksent publikum fra Bødkers hånd. Den vil kunne sætte Stephen King til vægs.

Musikken skal også have et par ord med på vejen, men nu er jeg absolut ikke en ekspert udi dødsmetal, så det vi har her er meget skummel musik med den slags brølende vokal der lyder som en fæl gang halsbrand fra det allerdybeste helvede – det er umuligt at genkende et eneste ord, selvom man sidder med teksten foran sig. Musikken er i den langsomme slæbende ende med guitarer nedstemt ad helvede til. Der er et nummer på hver af lp’ens sider, hvor titelnummeret ‘Den dobbelte grav’ er med tekst af Benni Bødker og David Mikkelsen er som sagt manden bag den rumlende røst fra dybet. Normalt ville jeg ikke være voldsomt imponeret af dødsmetallen her, – men det fungerer bare så pissegodt sammen med Bødkers fine bog. Og nyd for Guds skyld Mikkelsens stemningsfulde bogomslag, der kommunikerer lige præcis hvad bogen indeholder.

Anmeldelsen er naturligvis skrevet til tonerne fra lp’en med Undergang.

Lyt til musikken her

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter