0 kommentarer

Death in the Latin Quarter af Raphaël Cardetti

af d. 7. oktober 2010
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

312

Udgivet

2010

ISBN

978-0-349-12255-7

Originaltitel

Le Paradoxe de Vasalis

Udgave

1.udgave

 

Albert Cadas var professor i middelalder litteratur ved Sorbonne Universitet i Paris og tilhørte ‘en generation af uddøde lærde’ som kunne udlægge knudrede religiøse texter fra det 11 århundrede, men internettet var en utilgængelig teknisk ting for ham. Han blev anset som en noget latterlig person, der blev grint bag hans ryg. Han underviste et halvt dusin studerende.

Albert Cadas begik tilsynladende selvmord, sprang ud af vinduet på sit kontor. Hans doktorand, David Scotto, kan ikke forstå hvorfor netop Cades ville begå selvmord og begynder at efterforske hvad der skete. Så vi bliver ført ind i universitets politik og polemik, stjålne kunstgenstande og gamle manuskrifter; hvad er kunst og hvorfor er det så dyrt.

Valentine Savi er specialist i gamle manuskrifter og restaurerer dem, men hun ødelagde ét, da hun arbejdede på Louvremuseet og blev fyret og siden har hun haft svært ved at finde sig selv. Elias Stern, en anerkendt og meget rig kunstkender, vil have hende til at arbejde for hans Kunstfond og restaurere “De forma munde” skrevet af en munk, Vasalis, for adskellige århundrer siden. Det er netop emnet for David’s doktor disputats. Da den i sin tid blev skrevet, blev daværende pave så rasende at (næsten) alle kopier blevet brændt eller ødelagt. Der hersker en del uvished om Vasalis var en virkelig person eller et pseudonym. Det viser sig at Cadas har været besat af “De forma munde” og gjort det til sin livsopgave at prøve at løse denne gåde.

Hugo Vermeer er en slags kunst journalist som ved meget om næsten alle, men har et lidt blakket ry og blev næsten fænsglet for at være i besiddelse af stjålne kunst skatte. Han har ikke været i stand til at finde ud ad hvad Stern’s Kunstfond beskæftiger sig med.
En ældre vagt på univeristet hvor Cadas kontor lå, bliver fundet død tilsyneladende efter et fald ned af trapperne. Samtidig blir det opdaget at nogle sjældne bøger er forsvundet fra universitets biblioteket; var det Cadas som stjal dem?

Jeg synes der en god beskrivelse af universitets miljøet, plottet er godt og underholdende, bogen er svær at lægge fra sig, for man skal lige have læst næste side også. Kunstverdenen virker indelukket, og man spørger sig selv, hvorfor røver man kunstskatte når man kan se dem (sammen med os allesammen) på diverse museer. Hvordan det hele ender vil jeg selvfølgelig ikke røbe her. Cardetti er en forfatter som jeg gerne vender tilbage til. Der er ligesom lagt op til at der kunne blive en fortsættelse.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter