0 kommentarer

De små fugle : erotiske noveller af Anaïs Nin

af d. 12. juni 2012
Info
 
Sideantal

160

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-2265-7

Originaltitel

Little birds

 

”De små fugle” består af en kort biografi, et glimrende forord samt tretten små noveller.

Anaïs Nin (1903-1977) flyttede til Paris i 1924 hvor hun mødte Henry Miller, der inspirerede hende til at eksperimentere med litterære genrer og til at udforske både intellektets og sansernes glæder. Nin skrev da også en rækker romaner og var i øvrigt optaget af kvinders identitetssøgen samt de mønstre underbevidstheden følger. I New York i 1940’erne skrev hun sine erotiske noveller som bestillingsarbejde for at tjene penge, hun besluttede sig dog for til sidst at få dem udgivet, da de viser nogle af de første forsøg af en kvinde, i en verden der hidtil havde været domineret af mænd. De to novellesamlinger ”Venusdeltaet” og ”De små fugle” blev udgivet posthumt i 1977 og 1979. Nin er dog mest kendt for sine syv dagbogsbind, der i dag regnes for en feministisk klassiker.

Det er få forfattere der af sig selv har haft lyst til at skrive erotiske fortællinger, og i forordet hedder det sig også, at Nin følte sig som en bordelmutter i et usædvanligt litterært bordel. Et glædeshus, hvor unge fattige og sultne forfattere og digtere kom og spiste havregrød, der var det billigste der kunne serveres, alt imedens de diskuterede hinandens ting. Sult er en fantastisk drivkraft for erotisk kunst og de fleste erotiske historier er skrevet på tom mave.,
Titelnovellen ”De små fugle”, handler om Manuel – en fattig kunstner – der behøver en lys bolig for at kunne udøve sin kunst. På sin jagt finder han to små loftsværelser med tilhørende lille terrasse. Neden for terrassen leger pigerne fra den nærliggende skole i frikvarteret og Manuel glædes over deres leg.
Den næste tid arbejder Manuel ihærdigt på at få de to små værelser sat i fin stand så han og konen kan flytte ind.
Manuel ægges af de glade pigers leg, og for at lokke dem op til sig, bruger han alle kostpengene og køber masser af skønne fugle i bur som han hænger op på hele terrassen. Planen lykkes og Manuel kan endelig virkeliggøre sin drøm; men tingene udvikler sig ikke helt som han havde tænkt sig……og de bliver alle sammen bange og flygter som små fugle.

Novellerne er alle ganske korte og erotiske – ikke pornografiske. Sproget og opbygningen af de enkelte noveller bærer præg af at være skrevet af en kvinde, der er en varme og inderlighed i de små fortællinger, som ligger meget lang fra de fleste af de erotiske noveller man kan finde på nettet. Nin’s noveller bærer præg af at være skrevet for at pirre og stimulere fantasien og ikke for at skaffe udløsning for et begær, de bærer dog også præg af at have en del år på bagen. Alt i alt en sød lille novellesamling.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter