0 kommentarer

De mageløse af Anna Ladegaard

af d. 3. april 2011
Info
 
Sideantal

299

Udgivet

1978

ISBN

87-557-0984-2, 87-557-0986-9

 

En slægtsroman i den lettere genre, men god at læse indimellem. Bogen tager udgangspunkt i et møde mellem to mennesker – Robert Kramer og den aldrende Eleonora – som ikke har set hinanden i adskillige år, og tiden derimellem former bogens indhold. Robert vokser op i den lille provinsby, hvor Eleonora bor sammen med sin mand, som er jøde og som senere tager tilbage til Israel, og Eleonora bliver en slags enke.

Eleonora tager i starten af bogen en lille tysk, forældreløs pige, Sarah, under sine vinger, men da krigen tvinger Eleonora og hendes mand fra byen, tager Robert Kramers mor sig af pigen og de rejser sammen til Stockholm, mens faderen og Robert bliver hjemme. Derved kommer Roberts forældre også til at leve adskilt, og Robert får et “løst” forhold til sin mor og Sarah. Livet former sig meget forskelligt for Sarah og Robert og de bliver begge både gift og skilt igen. Dermed lægges der op til bogens måske ikke helt fremmede slutning, og alle er glade.

Bogens indhold tegner bl.a. krigen og religionens betydning og fortæller om, hvor forskellige vi alle er og måske også, hvad vores opvækst giver os i rygsækken. Den er udmærket skrevet, når man tager tidspunktet for udgivelsen i betragtning. Måske er romanen ikke helt tidssvarende, men hyggelig og som tidligere nævnt, god at læse indimellem, og man ligger ikke vågen om natten på grund af uløste problemstillinger.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter