0 kommentarer

De hængte hunde af Jens Henrik Jensen

af d. 13. september 2018
Info
 
Sideantal

411

Udgivet

2012

ISBN

9788740007145

 

I lang tid har jeg hørt folk rose Jens Henrik Jensens bøger om den tidligere jægersoldat Niels Oxen, og derfor måtte det efterhånden være på tide at få begyndt på serien.

Første bind, med titlen “De hængte hunde”, er en spøjs blanding af amerikansk actionfilm rørt sammen med lige dele Rambo og James Bond. Det er på alle måder utroværdigt, men der er knald på og det er rigtig god underholdning.

Selvom Niels Oxen er Danmarks mest dekorerede soldat nogensinde, hutler han sig gennem tilværelsen i Københavns nordvestkvarter, hvor han lever af at samle flaskepant og spise madaffald fra supermarkeder. For at få fred for sine indre dæmoner, vælger det tidligere medlem af Jægerkorpset i “De hængte hunde” at rejse til Nordjylland og slå sig ned i Rold Skov.

Men drømmen om det simple liv, bliver hurtigt til et mareridt for Niels Oxen. Efter et natligt besøg på et middelalderslot i skovens udkant mistænkes han nemlig for drabet på slotsherren, en tidligere ambassadør og stifter af en indflydelsesrig tænketank.

Plottet er, uanset hvor overdrevet og “langt ude” det måtte synes, godt tænkt og godt eksekveret. Jens Henrik Jensen skriver levende og medrivende og hans persongalleri står knivskarpt. Selv de af dem (hvilket egentlig er de fleste) der er lidt nogle parodier, fungerer godt. Makkerparret Niels Oxen og den etbenede PET-agent Margrethe Franck, er så bizart at det burde være umuligt at få til at fungere – men ikke for Jens Henrik Jensen.

Til trods for Rambo/Bond tilgangen til historien, er det bragende god underholdning, og bogen er svær at slippe når man først er kommet i gang. Mine forventninger til Oxen-universet var ikke store, da jeg har en indgroet aversion mod hovedpersoner i krimier og spændingsromaner med alt for meget rod i privatlivet, som ikke mener at gældende love og regler er noget de bør bekymre sig om, og som har et eller flere misbrug og lidelser at slås med. Derfor blev jeg meget overrasket over at netop Jensens hovedpersoner, der opfylder alle mine krav til en hadebog, giver så meget mening som de gør. Utroværdige som de er, tror jeg alligevel på dem. En virkelig underlig oplevelse, men også en meget positiv oplevelse.

De næste bøger i serien om Oxen, “De mørke mænd”, “De frosne flammer” og “Lupus”, skal helt sikkert også læses. Hvis de lægger sig op ad dette første bind, vil de også være rigtig gode til de dage hvor man ikke orker mere tung litteratur, men bare skal have et uforpligtende frikvarter.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter