0 kommentarer

De gule blades ånd af Jørn Riel

af d. 13. januar 2003
Info
 
Sideantal

167

Udgivet

1998

ISBN

87-595-1118-4

 

Lunefuld og stærkt underholdende fortælling fra Thailands jungle. Jørn Riels evne til at blande skrøner med virkelige omstændigheder er ganske uden sammenligning, og ”De gule blades ånd” er da også skrevet i hans særegne, underfundige form.

Det er historien om premierløjtnant Karl Jensen og korporal Wilhelm Madsen, der i 1912 drager til Thailand for at bistå Siam Teak Company med opklaringen af det vedvarende tyveri af tømmer i junglen. Men Riel mestrer kunsten at holde liv i et stort galleri af mærkelige personligheder, og derfor er det også historien om den selvbestaltede læge og sjælesørger Dr. Duffy, den tykke kaptajn Pedersen og hans kone, piratdronningen Sae Woon. I bogen stifter man i øvrigt bekendtskab med kvinderetsforkæmperen Miss Browning, høvding Hylende Hund, den omrejsende biografbestyrer Mr. Moon og en masse andre skæve karakterer med hver deres baggrundshistorie.

”De gule blades Ånd” er skrevet som halv research og halv skrøne. Imellem beskrivelserne af selve historien i 1912 fodres læseren med små, tilpassede oplysninger om den research, der tilsyneladende har ligget til grund for bogen. Uanset om det er fiktive noter eller ej, hjælper de til at holde styr på de mange personer og sideløbende situationer.

Historien begynder med opdagelsen af korporal Karl Jensens gravsted, midt inde i den fugtige jungle, og ender cirka samme sted, uden at nogen er blevet væsentligt klogere på hvorfor, han ligger begravet der. Bogen anbefales ikke desto mindre til alle, der har blot har den ringeste forkærlighed for bambus, teaktræ og moskitoer.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter