0 kommentarer

Dantes guddommelige komedie af Dante Alighieri

af d. 21. juli 2007
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

602

Udgivet

2004

ISBN

87-7917-087-0

Originaltitel

La Divina Commedia

 

En guddommelig litterær Epifani. Oplevelser af æstetisk politisk nydelse, i alle bogens tre dele – i hver sin treogtredvte sang – i hver trelinjet strofe.

I midten af Dantes bane gennem livet, en langfredag aften, i lyset af fuldmånens usete aspekt, møder vi ham faret vild i den mørke skov, jaget af en los, en løve, og en hunulv. Her i det mørke af naturen bliver Dante reddet fra fortabelsen af den Romerske digter Vergil.
Vergil tager Dante med på en rejse gennem Helvedets ni kredse, op til Purgatoriets syv syndige afsatser, hvor Vergil til sidst ved Paradisets grænse, stoppes af sin egen hedenske baggrund. Rejsen fortsætter, guidet af Dantes afdøde ungdomskærlighed, Beatrice. Her åbenbares Paradisets Guddommelige planethimmel, dens koncentriske cirkelsfærer, krystalhimlen og dens årsag til al bevægelse. Til sidst, udenfor himmelens sfære, Gud, ledsaget af de salige.

Hvad der gør denne skolastiske komedie til en bombe af fascination, ligger ikke blot i dens levende digtning, men i dens kulturhistorie, dens indføring i middelalderens kosmologi, teologi og politik. Det at kunne læse et værk, der trods sine ca. 680 år, stadig stiller de højaktuelle spørgsmål, som mennesket debatter i dag. At kunne drage paralleller mellem litteraturens og samfundets problemer i fortiden og i nutiden, i filosofien og logikken (Vergil), i troen og teologien (Beatrice), Stat vs. Kirke, Menneskets frie vilje vs. Menneskets straf.

Om vi som mennesker kommer ud af den mørke skov, det må lægges op til den enkelte læser. Men når man igennem dette værk, mærker ydmygt litteraturens udødelige kraft, bliver det hele dog lidt lysere.

”Dantes Guddommelige komedie” er et enormt værk, der er utømmelig i sin metafor, levende i sin lyrik, smuk i sin enkelhed og udødelig i sin allegori.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter