De Gyldne Laurbær
0 kommentarer

Daniels anden verden af Leif Panduro

af d. 14. september 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

198

Udgivet

1970

ISBN

87-00-33621-1, 87-00-33623-8

 

“Daniels anden verden” handler om det pæne menneske Daniel Balck, ingeniør og perfektionist med speciale i armeret beton. Firmaet, han er ansat i, bygger bl.a. hemmelige bunkers for regeringen.
Et gensyn med en gammel skolekammerat fører Daniel ind i revolutionært miljø. Det revolutionære består dog mest i at diskutere Karl Marx og lignende, som Daniel ikke forstår en brik af og heller ikke interesserer sig for. Han savner bare noget selskab…

Ved et rent uheld bliver han gennembanket og anholdt foran den amerikanske ambassade, anklaget for at være anstifter af uroligheder. Det undselige, pæne menneske Daniel får ikke sagt klart fra, så ingen tror ham når han lidt spagfærdigt erklærer sin uskyld. Der er dog også dem, som udtrykker en vis beundring for hans revolutionære tendenser. Og hans venlige chef gør hvad han kan for at lægge låg på sagen..

Ved en fest hos chefen antastes han af en fremmed ung pige, Laila, som klæber til ham i en grad så alle andre tror, de kommer sammen. Og da pigen på et tidspunkt går bersærk bebrejder alle stakkels Daniel for ikke at ha’ styr på sin veninde…
Det skal siges, at Daniel har et særligt kendskab til gale mennesker, idet hans egen far var det mest sindsyge eksempel på slagsen. Beskrivelsen af faderens vanvid er ubetaleligt morsom, men samtidig skræmmende i al sin gru.

Daniel føler sig på en gang både frastødt og tiltrukket af det mærkelige kvindemenneske. Laila, som formentlig er skizofren (ihvertfald psykotisk i perioder), har ringe tillid til andre mennesker; men noget hos Daniel vækker genklang i hende og giver hende en følelse af forståelse og tryghed. Daniel, som da også lever i en evig angst for at have arvet noget af faderens vanvid, erkender efterhånden at han rummer andet og mere end den pæne ingeniør, som konstruerer perfekte betonbyggerier. Forholdet til Laila ændrer og udvider Daniels selvopfattelse.

“Daniels anden verden” er stadig en fantastisk bog. Rablende, underfundig og bevægende. Humor og tragedie hånd i hånd. Man har jo altid valget imellem at græde eller grine, når man står overfor så svære problemer, som tilfældet er for Daniel og Laila, Panduro vælger (heldigvis) oftest at grine. Han sætter gang på gang spørgsmålstegn ved vores normalitetsbegreb, for hvem er egentlig mest tosset her? Stor humorist med stor dybde!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter