0 kommentarer

Brudeskibet af Jojo Moyes

af d. 17. september 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

356

Udgivet

2006

ISBN

87-7714-762-6

Originaltitel

The Ship of Brides

 

Det er forbundet med en vis form for fare at læse et forfatterskab baglæns. Jeg var netop blevet færdig med Jojo Moyes “Mig før dig”, som jeg blev så begejstret for, at jeg umiddelbart efter kastede mig over “Brudeskibet”. Desværre kan bogen kan på ingen måde sammenlignes med det smukke, poetiske og flydende sprog, der kendetegner “Mig før dig”.

Det historiske fundament, som “Brudeskibet” bygger på er super spændende. Den 2. juli 1946 tog 655 australske kvinder ud på en lang rejse over havet til England, for at møde de engelske soldater, de havde giftet sig med, mens disse gjorde krigstjeneste i Australien. En af disse kvinder var Jojo Moyes mormor og hendes historie har inspireret Jojo Moyes til romanen.

Vi følger fire kvinder på turen, fire kvinder der kommer til at dele kahyt. Gravide Margaret, der har ladt sin far og fire brødre tilbage på fårefarmen. Unge, vilde Jean på bare 16 år, og den fisefornemme Avice, der troede hun skulle med en luksusliner og ikke med et troppeskib. Sluttelig er der Francis, der har arbejdet som sygeplejerske og nu er på vej til Australien, nygift – og med en grusom hemmelighed i bagagen.

På intet tidspunkt kom jeg ind under huden på disse kvinder. Historien er skrevet overfladisk og stakatoagtigt, lidt ligesom en ugebladsroman – dog uden nogen synderlige højdepunkter. Man fornemmer monotonien dag efter dag, uge efter uge, langt ude på havet, uden at der sker ret meget end at vente på at skibet når frem.

Rigtig synd, for flere steder i romanen kan man skimte den gode historie og muligheden for at fordybe sig i personerne – men det lykkes aldrig. Den skæbne, som Francis er undsluppen har så meget mere dybde end bogen formår, ligesom jeg savner historien set fra mændenes side. Hvad følte og tænkte de mænd, der ventede på, at deres koner og kærester skulle komme.

Brudeskibet er Jojo Moyes debutroman, og det er egentligt synd, for jeg tror hun rent sprogligt kunne have gjort det meget bedre i dag.

En ting jeg godt kunne lide ved bogen var, at hvert kapitel indledes med citater fra datidens aviser og bøger og dermed sætter handlingen i perspektiv til samtiden.

En god manuskriptforfatter og en dygtig instruktør ville helt sikkert kunne skære historien til en super film. For bogens ide og skelet er der ikke noget galt med – det er sproget, der halter af sted.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter