0 kommentarer

Bølgernes skum af Hanne Marie Svendsen

af d. 27. november 2012
Info
 
Sideantal

170

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-13054-6

 

“Telefonen ringer. Jeg forstår ikke, hvorfor den bliver ved med at ringe, efter at jeg har taget røret, en klinger, insisterende lyd. Alt for høj. Nu tier den stille. “Det er skadeservice,” siger en mandsstemme. “Vi skal jo ud at se på genopbygningen af deres kælder.”
Kælderen er husets fundament. Det skal bære det hele. Nu er kloakvandet trængt ind i væggene, de smuldrer.”

Også vores hovedpersons liv smuldrer. Flammen mellem hende og manden er på vågeblus, kælderen oversvømmet, inspirationen forsvundet, skrivelysten væk og med manden på hospitalet er tomheden og stilheden i det store hus larmende i hovedpersonens indre. Der er ingen ro at finde, og selv hendes romankarakter, Maryon, nægter stadig at manifestere sig. For hvordan kan man skrive, når ens eget hoved er en skattekiste af eksistentielle spørgsmål? Det er ikke nemt at være forfatter i en tid hvor selvet smuldrer.

I ‘Bølgernes skum’ skiftes der ustandseligt fokus. Så er bogens hovedperson, den jeg-fortællende forfatter i centrum. Snart efter er det Mayon, den undvigende romankarakter i hendes ufærdige værk, der bryder ind i fortællingen med sin indholdsløse hverdag og sit enorme korpus.

Selvom Hanne Marie Svendsen skifter mellem JEG og HUN alt efter hvem vi beskæftiger os med, at det med at holde tungen lige i munden, hvis man som læser ønsker at være sikker på, hvis gøren og laden, der nu er tale om. I starten var det en smule irriterende for mig, men efterhånden som jeg lærte at se efter de små tegn på synsvinkel blev det nemmere og nemmere at læse bogen. Og hvis man i første omgang læser bogen, som en samling løsrevne brudstykker af livsforløb er der et væld af rammende passager om individets skrøbelighed og flegmatiske karakter.

‘Bølgernes skum’ er en af de bøger, der bliver bedre ved anden læsning, og kan derfor varmt anbefales hvis du er til refleksioner over individets og livets karakter, hvad enten ophavskvinden er en frustreret, uproduktiv forfatter eller en overvægtig, undvigende hovedperson.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter