0 kommentarer

Blækhat af Sissel-Jo Gazan

af d. 5. november 2017
Info
 
Sideantal

543

Udgivet

2017

ISBN

978-87-11-54362-7

Udgave

1.

 

Bogen starter med, at en kvinde bliver indlagt på hospitalet, meget alvorligt syg, tilsyneladende af svampeforgiftning, skønt hun ikke har spist svampe! Herefter hører vi først om kvinden igen i slutningen af bogen.

Sceneskift til Rosa, som bor i Aarhus, netop har afsluttet 6. klasse, og er begyndt at interessere sig for street art – snart er hun også selv aktiv inden for kunstarten, i starten alene, men senere kommer hun med i en gruppe, der bl.a. tæller bedsteveninden Sevim.

Hun vokser op i en tryg forvisning om at være elsket – både af mor Helle, næsten-far Krudt og mormor. Helle, der ud over at være forsker i svampe, går med i demonstrationer, har holdninger og meninger som hun gerne deler med datteren. Samtidig er Helle ofte så fordybet i sit job og sine mærkesager, at Rosa i høj grad får lov til at udforske verden uden hendes indblanding. Helle har indprentet Rosa, at man aldrig lyver for dem man elsker – men det viser sig at Helle selv har løjet for Rosa om vigtige ting, hvilket leder til spørgsmålet, om det er OK at lyve, hvis det er for at beskytte den, man elsker? Først efter Helles død finder Rosa ud af flere vigtige oplysninger både om sig selv og et nært familiemedlem.

Krudt er Rosas reservefar. Hun kender ikke sin rigtige far, ifølge Helle er der 3 muligheder, men det er ikke noget hun går så højt op i, hun har jo Krudt – som på et tidspunkt svigter sin farrolle, og i en lang periode forsvinder ud af Rosas liv – ingen rettigheder, nej, men heller ingen forpligtelser.

Mormor er den stabile voksne, som altid har tid til et spil kort og en snak. Mormor elsker Pablo Nerudas digte. Hun er altid klar til at støtte Rosa – også når hun mangler penge til sin kunst.

Som voksen studerer Rosa kunsthistorie på Aarhus Universitetet, hvor hun opbygger en samling af fotos og beskrivelser af street art-værker rundt om i hele verden – med speciale i den internationalt kendte kunstner Blækhat.

Bogens force er de meget fine beskrivelser af Rosa og de relationer hun indgår i – både familie og venner. De tegner et godt billede af hendes udvikling gennem barndommens leg, ungdommens venskaber, forelskelser og mange forskellige relationer – teenageårenes usikkerhed på sin egen identitet, hvor hun ind imellem selv kan tvivle på, hvem hun egentlig er som person.

Ligesom i ’Dinosaurens fjer’ og ’Svalens graf’ er der en naturvidenskabelig vinkel – i denne roman er det Helle, der er svampeforsker og kæmper for at få sine resultater anerkendt. Forfatteren skriver godt – hun er uddannet biolog og bruger sin viden, når hun skriver.

Ind imellem fandt jeg bogen lidt langtrukken – for mig var det personerne i bogen, der var det interessante, og ikke så meget de mange beskrivelser af street art. Jeg har læst de fleste andre bøger af forfatteren – de første var meget eventyragtige, de to sidste decideret krimier, denne er væsentligt anderledes, idet hovedvægten ligger på en århusiansk piges opvækst, ungdom og voksenliv, indtil hun er 37.

Selv om bogen ikke er en krimi, er der alligevel nogle ”gåder” at løse i bogen: Hvordan blev kvinden forgiftet af svampe? Hvem er Blækhat? Og hvem er den biologiske far til Rosa? Det hele afsløres til sidst – der er ingen løse ender.

Lån bogen på biblioteket

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter