0 kommentarer

Black Swan Green af David Mitchell

af d. 20. juni 2007
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

445

Udgivet

2007

ISBN

978-87-21-02834-3

Originaltitel

Black Swan Green

 

Gennem læsningen af “Black Swan Green” bliver jeg en mere og mere lykkelig læser. Romanen er et sjovt og følsomt billede af, hvordan man kommer så helskindet som muligt igennem livet, når man er teenager.

13-årige Jason bor i en mindre by, Black Swan Green, sammen forældrene og den 18-årige storesøster, Julia, som er på vej væk hjemmefra. Stemningen omkring middagsbordet er generelt ret anstrengt i den lille kernefamilie, med stikpiller og direkte angreb hele familieraden rundt. Det er så normalt, at man øjeblikkeligt føler sig hjemme.

Det er IKKE sjovt at være teenager. Det er en evig kamp for status, ting, venner, navigering mellem forældre, søskende, lærere, de andres storebrødre og -søstre, undgå at skille sig ud, og holde øje med HVAD det er, der får én til at skille sig ud. At læse “Black Swan Green” som voksen føles som et skulderklap til den 13-årige, man selv var engang. Livet som 13-årig er en afsindig balancegang, som man faktisk ikke kan forlange, at en 13-årig skal kunne holde til, hvis man kan forlange det af nogen overhovedet. I det år vi følger Jason, lærer han, at der ikke er nogen vej udenom livet, man bliver nødt til at gå igennem det. Hvis han ikke tør stille sig frem, er der aldrig nogen, der vil respektere ham, men du gode gud, hvor er det år dog hårdt mod knægten.

Bogen er også et fantastisk billede af starten af 80’erne. Faderens kaffe sødes med Nutrasweet (oh rædsel), soundtracket er med Adam and the Ants, Spandau Ballet og Video Killed The Radio Star. Skilsmisser er først ved at blive moderne, og så er der kold krig og Margaret Thatcher, hvis isnende vilje fortæller briterne, at Falklandskrigen skal være der, for sådan vil hun have det. På samme tid er det et universelt billede af at være ung. En reminder om hvor forbandet udsat man er, når lykken kan vende hver dag det skal være, og det ikke er til at forudsige hvorfor.

Bogen har efterladt mig en hel del klogere. Det virkede nærmest forløsende at læse Jasons beskrivelse af, hvordan det virkelig er at være ung. 13-årige Jason er desuden et utrolig dejligt bekendtskab.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter