0 kommentarer

Bjovulf. Et sagn fra Danmarks oldtid af Lars-Henrik Olsen

af d. 11. oktober 2010
Info
 
Sideantal

142

Udgivet

2002

ISBN

87-14-19960-2

 

Det gamle nordiske sagn om dragedræberen Bjovulf blev for år tilbage filmatiseret som computertegnefilm af Hollywood under titlen ‘Beowulf’. Filmen var flot og ret fremragende, så det var ganske uundgåeligt at sagnet skulle studeres. Her i Lars-Henrik Olsens danske udgave.

Sagnet fortæller om kong Roar i Roskilde, hvis storhal hjemsøges af monstret Grendel. Uhyret bryder hver aften ind i storhallen og myrder løs, mens det får stillet sin tørst efter menneskekød. Rygterne om Grendel når til Gøtaland i Sverige, hvor kong Hygelaks hirdman Bjovulf er forfærdet over at høre om hans gode ven kong Roars knibe. Bjovulf samler derfor mandskab og drager til Danmark.
Kampen med Grendel er blodig, men slet ikke i samme grad som i filmudgaven, der var utroligt brutal. Men plottet i filmen havde en stærkere rød tråd og personerne trådte mere i karakter. Her skildres de på den facon som er kendt fra de islandske sagaer: Bjovulf er stærk som syv mand, modig som en bjørn, osv. Han er heldigvis knap så som brovtende som sin filmklon.
Plottet springer lidt. Efter at Bjovulf har ordnet monstrerne i Roskilde drager han til Sverige, hvor han sidder som konge i 50 år, indtil han må træde til for at dræbe en drage. I filmen var der en forbindelse fra Grendel til dragen. Det er der ikke her, hvorfor den dramatiske effekt blegner lidt i sammenligning.
På den anden side skal forfatteren have ros for at holde sig til den originale beretning.

I sammenligning med de islandske sagaer, som sagnet stilistisk set minder om, falder Bjovulf igennem. Voldsomt spændende er det ikke.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter