0 kommentarer

Bernard Prince 1968-1970 af Hermann & Greg

af d. 20. februar 2018
Info
 
Sideantal

144

Udgivet

2018

ISBN

978-87-93564-48-0

Originaltitel

Aventure à Manhattan ; L'oasis en flammes! ; La loi de l'ouragan - oversat af Sebastian Weirsøe Flamant

Udgave

1. udgave

 

‘Bernard Prince’ var også en af de tegneserier jeg læste mange gange, da jeg var en knægt tilbage i 80’erne. Ligesom ‘Red Kelly’ er den skabt af Hermann og Greg. Hermanns tegninger har altid fascineret mig, han tegner utrolig godt og realistisk uden at karikere. Nu har Forlaget Zoom planer om 4 bind, der skal indeholde alle Prince historier skabt af makkerparret, dog starter de med bind to med albums fra 1968-1970, men det første bind skulle være under forberedelse. Efter Hermann stoppede med at tegne serien, var der andre tegnere der tog over, indtil Hermann igen tegnede et album i 2010, hvor hans søn stod for historien.

Bernard Prince er tidligere politimand, men sejler rundt i yachten ‘Cormoran’ sammen med dæksdrengen Djinn og styrmanden Barney Jordan, der er en blanding mellem Jimmy McClure (Blueberry) og Kaptajn Haddock. I første historie, ‘Manhattan’, ankommer båden til New York, hvor de bliver blandet ind i en nærmest komedieagtig historie, da Barney åbenbart ligner majestæten af Boslavien til forveksling. Han skal være stand in for majestæten, og da denne bliver kidnappet må Prince træde til med sine tidligere kontakter i politiet.

En noget svag og lidt langtrukken historie som aldrig rigtig fangede mig.

Den korte historie, ‘Passageren’, som også er at finde i en af Jet-bøgerne, er aldeles naiv og rædselsfuld.

Bedre bliver det i ‘Flammer over ørkenen’. Her indvilliger Prince sig i at levere nødhjælp til en flygtningelejr dybt inde i ørkenen. Der er uforglemmelige øjeblikke med Jordan på dromedarryg, mens Prince og Djinn foretager rejsen på motorcykel. Ørkenen er naturligvis fyldt med røvere der vil sælge deres moster for en kuglepen.

Denne historie er godt oppe i gear og især scenerne fra sandstormen er betagende.

‘Stormens lov’ er sidste og bedste historie i samlingen. Jordan render i sin kammerat, Lobo, der har vundet en anpart i et indbringende perlefiskeri på en nærliggende ø. Øens indbyggere er dog ikke så vilde med deres planer, og den sultne kæmpemuræne, der råder i vandet hvor perlerne befinder sig, bliver også en farlig fjende.

Greg har her skrevet en spændende og eksotisk historie, og igen brillerer Hermann med sine flotte tegninger, især da orkanen rammer øen.

Hermanns tegninger er nok det jeg stræber mest efter i ‘Bernard Prince’, de overskygger ofte handlingen, der sagde mig mere, da jeg var yngre. Hermanns streg kulminerer først i slut 70’erne, de sidste Kelly historier og ‘Jeremiah’ bevidner dette betydeligt. Især er personernes ansigter noget kantede og stereotype i denne samling, men alt det andet fejler intet, tvært imod. Man kan i øvrigt se forskellen ved at nærstudere forsiden, der er mere end 25 år nyere end historierne i dette album.

Thierry Capezzone har skrevet et fint forord, han har åbenbart et utømmeligt lager af anekdoter fra sine møder med Greg eller Hermann.

Alt i alt en fin udgivelse, lidt slåfejl hist og pist, men det overskygger ikke helhedsbilledet. Som jeg husker det, bliver historierne og især tegningerne bedre i årene efter ’72, så der er mere at se frem til!

Lån tegneserien på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter