0 kommentarer

Bavian af Naja Marie Aidt

Info
 
Sideantal

218

Udgivet

2006

ISBN

978-87-02-04662-5

 

Ifølge ordbogen er en “Bavian” en person, der opfører sig frækt eller groft. Som jeg ser det, bliver ordet “Bavian” dog oftest brugt, når omtalen eller tiltalen også indeholder en stor portion kærlighed: “Du er da vist en værre bavian”. Altså når man har opført sig sådan lidt Emil fra Lønneberg-agtigt, og i virkeligheden bare vil hjælpe.

Og det er bestemt ikke tilfældet for hovedpersonerne i disse 15 noveller. Alle som en er de primater, underlagt deres drifter, og som regel kun med én anden drivkraft end driften, nemlig frustrationen. Frustrationen over ikke at føle sig tæt på andre mennesker, over manglende intimitet – på alle planer! Frustrationen over ikke at magte det, der betyder noget, Kærligheden. Ømheden. Mellem ægtefæller, kærester, børn og forældre, venner.

Som bavianer lever de i flokke, men uden nogen primær relation. Man parrer sig med den, der er i nærheden, og håber at ømheden og fortroligheden opstår. Men disse kernefamilier rummer ingen af delene. Her er enhver sig selv nærmest, og derfor bliver de lykkelige billeder, som novellerne maler også flimrende og diffuse, uvirkelige.

Som i novellen “Solbær”
“Jeg elskede engang en mand så heftigt. Det var et par år efter at Helle var blevet tatoveret; han var rødhåret og havde tætsiddende øjne. Han var så begavet, og når han talte var jeg det lykkeligste menneske på jorden;…Men hans fingre løb nu aldrig over mit ansigt; jeg ved slet ikke om han også elskede mig;..Gad vide, hvad der blev af den mand. Men vi har løg og tomater, så jeg kan vel smide det hele i ovnen.”
Og det gør hun.

Ligesom de fleste andre hovedpersoner i novellesamlingen kasserer deres relationer, deres drømme og deres håb. Og de, der ikke gør det, de, der forsøger at tilvejebringe en eller anden form for samhørighed, de fejler.
Det lyder frygteligt deprimerende. Og det er det også. Men det er alligevel smukt, for der er så meget sandhed i det, at det burde være løgn.

 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter