0 kommentarer

Barn nr. 8 af Kim van Alkemade

af d. 8. juni 2017
Info
 
Sideantal

416

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93400-26-9

Originaltitel

Orphan # 8, oversætter: Charlotte Kirketerp

 

Denne bog er inspireret af virkelige hændelser fra børnehjemmet Hebrew Orphan Asylum i mellemkrigstidens New York, og med det i mente var det med stor spænding, jeg åbnede bogen, der har en smuk forside af en lille pige i rød frakke, laksko og flæsestrømper, der står ved siden af en gammel kuffert.

I 1919 bliver den fireårige Rachel og hendes storebror sendt på børnehjem, fordi deres far har slået deres mor ihjel ved et uheld. Ingen i familien kan opfostre de to børn, og deres skæbne ligger nu i børnehjemmets hænder.

På børnehjemmet får Rachel og storebroderen Sam alt det de har brug for målt med datidens målestok: tøj, mad og skolegang. Kærlighed og ømhed bliver der ikke ruttet med, men ro, renlighed og regelmæssighed er værdier, der sættes højt.

Børnhjemmet ser det også som sin opgave at give læger adgang til at bruge børnene til eksperimenter – måske ikke i samme målestok som Hitlers læger – men dog i en grad, der i dag vil blive betragtet som uetisk.

Den lille Rachel bliver – som barn nummer 8 – udtaget til et røntgenstrålingsforsøg og må lægge krop til mange smertelige behandlinger, der bevirker, at hendes hår falder af, og aldrig kommer tilbage. Da hun bliver voksen viser det sig, at hun ikke kan få børn, og hun udvikler en knude i brystet som følge af disse behandlinger.

Vi følger Rachels opvækst på børnehjemmet og frem til at hun en dag stikker af efter at have stjålet penge fra sin bedste veninde og skåret håret af børnehjemmets smukkeste pige. Uden at røbe for meget af handlingen når Rachel frem til at blive uddannet sygeplejerske – og her møder vi hende igen, da den læge, der i barndommen behandlede Rachel bliver indlagt på den kræftklinik, hvor Rachel arbejder.

Rachel konfronterer lægen med, at hun er barn nummer 8 og håber, at lægen på sit dødsleje vil give hende en undskyldning. Det sker ikke, så nu må Rachel finde ud af, om hun kan leve uden denne undskyldning, om hun skal tilgive det skete eller hun skal hævne sig. Et stort dilemma, som forfatteren får præsenteret rigtigt godt med Rachel som omdrejningspunkt.

Det er en rigtig god bog, der giver stof til eftertanke – ikke kun om hvad vi mennesker kan gøre ved hinanden, men også om kærlighed, tilgivelse og hævn.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter