0 kommentarer

Bare en mor af Roy Jacobsen

af d. 18. april 2022
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

252

Udgivet

2022

ISBN

978-97-023-2634-5

Originaltitel

Bare en mor

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Så smuk en titel og så smukt et omslag. Jeg blev straks forelsket i bogen og gik i gang med den med et åbent sind.

Bogen er bind 4 i en serie, og det fungerede ikke for mig at ”hoppe” på, uden at have læst de forrige bind, og det er ærgerligt. Der var alt for mange vigtige referencer til fortiden, som blev til manglende brikker i et stort puslespil om menneskets lod og skæbne, og jeg er sikker på, jeg er gået glip af alt for meget til at kunne give denne bog en retfærdig anmeldelse.

Det er vel altid en udfordring for en forfatter, hvor meget ”referat” man skal give af de tidligere bind uden at trætte trofaste læsere og dog sørge for at nye læsere kommer godt om bord.

Vi følger den midaldrende Ingrid kort efter anden verdenskrig. Ingrid er vendt tilbage til sin barndomsø efter nogle traumatiske krigsår, hvor hun har haft en affære med en russisk soldat, som hun stadig er forelsket i. Ingrid har mistet en søn, hvordan og hvor fortælles der ikke om i dette bind 4, men også den oplevelse hænger som en mørk skygge over Ingrid.

Livet på øen er enkelt og barsk, alle må tage en tørn for at få hverdagen til at hænge sammen. Alle hjælpes ad, store som små og man er som en stor familie. Ingrid er øens omdrejningspunkt og talsmand i forhold til myndighederne på fastlandet.

En dag efterlader mælkeskipperen sin 5-årige søn på øen for aldrig mere at vende tilbage. Sønnen spørger ikke efter sin far, der kort efter findes druknet på havet – og da drengens mor har forladt mand og barn, tager Ingrid drengen under sine vinger og bliver hans nye mor.

Bogen er lavmælt og skyggefuld. Læseren forventes ikke at tage stilling til de dramaer, der udspiller sig, men er en stille tilskuer til en svunden tid, hvor essensen af livet gentages generation efter generation. Ønsket om at kunne klare sig selv, at se sine børn vokse op i fred og ønsket om at forlige sig med den skæbne, livet tildeler dig og få det bedste ud af det.

Jeg må nøjes med at give bogen 3 stjerner, fordi jeg synes, der var for mange usagte ting om Ingrids fortid.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter