0 kommentarer

Anton elsker ymer af Lilian Brøgger

af d. 29. november 2006
Info
 
Sideantal

90

Udgivet

2006

ISBN

87-567-7972-0

 

Hvis man vælger bogen ud fra et ønske om at læse om et barns kærlighed til et mælkeprodukt, så bliver man skuffet. For bogen handler nemlig slet ikke om ymer. Der er tværtimod tale om en ordleg, som skal gøre læseren klog på hvad antonymer er.

Ved man ikke lige hvad et antonym er finder man nedenstående forklaring på bogens bagside:
”[ANTONYMER] Et ord, der har en modsat betydning af et andet ord, fx rig overfor fattig. Nydannet af græsk antonymia “imod, i stedet for”.”

Det er ikke nemt at forklare, hvad antonymer er, og da slet ikke til børn, men ingen er vist i tvivl når de har læst denne billedbog. Den forklarer på en både pædagogisk og simpel måde de forskellige modsætninger. Mere opfindsomme illustrationer og forklaringer på begreberne skal man lede længe efter. Katten Anton må i sandhed stå mål til meget. Han illustrerer på fornem vis eksempelvis forskellen på frossen/tøet, snakkesalig/fåmælt, enlig/mangfoldig. Der bliver sat fantasifulde billeder på ellers ret diffuse begreber, og der er anvendt ord, som måske ikke lige er minded på børn, men som de kan forstå takket være forfatterens pen.

Illustrationerne gør bogen til noget helt specielt, for de er vanvittigt humoristiske og jeg sad og grinede hele bogen igennem. Nogle af illustrationerne er totalt bizarre, men det er det der gør det så aldeles humoristisk.

Men tro nu endelig ikke at fordi det er en billedbog, så er det kun for børn. Den kan med fordel også læses af voksne, som helt sikkert også vil finde den fornøjelig. Jeg vidste ikke selv hvad antonymer var, inden jeg læste bogen, så lidt klogere bliver man også af det.

Lilian Brøgger er en illustrator, som har tegnet for adskillige kendte forfattere bl.a. Louis Jensen, Bent Haller og Ken Denning. Hun har desuden vundet adskillelige priser. Du kan læse mere om hende på hendes hjemmeside www.lilianbroegger.dk

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter