0 kommentarer

Anna Karenina af Lev Tolstoj

af d. 10. oktober 2001
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

806

Udgivet

1997

ISBN

978-87-02-06308-0

Originaltitel

Anna Karenina

 

Den smukke og respekterede Anna er fanget i et passionsløst ægteskab. Hun forelsker sig i en ung, sprælsk soldat og kaster alt over styr for at være hos ham. De talløse subplots i bogen udvikler sig undervejs og kolliderer med Annas affære og tragiske skæbne.

Tolstojs evne til at puste liv og indsigt i hver enkel karakter er utrolig. Både mænd og kvinder kan i dag, over 100 år efter, lære ting om kønnenes natur og de universelle indbyrdes konflikter, ved at overgive sig til “Anna Karenina” og Tolstojs skarpe iagttagelser. Nu og da løber følelserne ganske vist løbsk og personerne virker overspillede, selv efter datidens normer, men i det store hele balancerer bogen fint på kanten af Barbara Cartland.

Persongalleriet som helhed viser klart hvordan Ruslands befolkning tænkte og talte den gang. Annas genvordigheder med de finere kredse i Moskva og Sankt Petersborg er alene det altoverskyggende bevis for de snævre, uskrevne regler. Tolstojs egne meninger om normerne skinner særlig tydeligt igennem hos herremanden Levin, der i bogen filosoferer over samfundets sammensætning. Alt sammen pakket kløgtigt ind i konteksten.

Bogen handler om kvinder. Anna og de øvrige. Derfor er den god at læse for kvinder, og for de mænd, der forelsker sig i dem.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter