0 kommentarer

Anden omgang – udvalgte noveller af Kim Fupz Aakeson

af d. 2. juli 2005
Info
 
Sideantal

223

Udgivet

2005

ISBN

87-02-03761-0

 

“Anden omgang” giver i starten lyst til at poppe en portion popkorn og skænke sig trekvart liter cola i et teenagedimensioneret papbæger. Mod slut har man mest lyst til at tale med sin aldrende far, og til aldrig at blive skilt fra kæreste og børn.

Kim Fupz Aakeson kan skrive film, så det flimrer for øjnene – og det gør han i de seks historier, som indleder denne samling af ‘Greatest’ Aakeson-tekster. De 26 udvalgte noveller er hentet fra de tre tidligere novellesamlinger: “Sidemanden”, “Dyrekredsen” og “Popmusik”.

De seks tekster fra “Sidemanden” er virkelig godt skrevet – eller måske snarere – set. De komprimerer og oversætter filmens sprog til tekstens sprog, og en enkelt tekst kan på blot fem og en halv side udfolde en fuldendt og lettere spændende actionkrimi. Aakeson skræddersyer simpelthen sine ordstillinger til lejligheden. Fx da vi træder ind til den garvede strisser med den “skjortekrøllede hovedpine” på hans “ups ikke ramme skraldespanden-kontor”, hvor alt er så “regningsuåbnet”. Disse historier er ikke kun ord-gejl. Sidemands-teksterne er en kommentar og et forvirret råb til en klichefyldt verden om at forny sig og glæde sig over gentagelserne og reproduktionen; børn såvel som film:

“…men du, lille arrige menneskefrø, du bliver ved, og jeg er lykkelig nu, ja jeg er lykkelig, dette raseri over livet og over ingenting og alting, vrælende og skummende ind i mit øre.”

Historierne i “Dyrekredsen” toner ned for den sproglige sprudlen, men excellerer i stedet på fortællingernes indholdsmæssige plan. Novellerne i “Popmusik” bygger på den fikse, men ikke så velgennemførte idé, at skrive historier ud fra kendte sangtitler. Sidstnævnte noveller har skilsmisser og bodeling og sammenbragte børn som et af de gennemgående temaer, og det bliver lidt trivielt og tungt i længden.

Der er med andre ord noget for enhver smag i denne samling af tekster og noveller. Den hæver sig af den grund ikke helt op i det formfuldendte, men på den anden side går heller ingen tomhændet fra mødet med Aakesons “Anden omgang”.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter